Стрелба по инспекторите в Сирия, възможен е военен удар

НПО "Лекари без граници" съобщи за смъртта на 335 пациенти със симптоми на невротоксикоза в района на Дамаск, като уточни, че не е в състояние да докаже научно причината за симптомите.

Инспекторите на ООН бяха принудени днес да спрат временно разследването за химическа атака в Сирия след стрелба по тях. Това засили очакванията за военна намеса, след като Великобритания заяви, че удар е възможен и без санкция на ООН.

По-рано днес инспекторите на мисията заминаха за мястото, където се твърди, че миналата сряда е извършена атака с химическо оръжие, при която са били убити стотици души.

Великобритания и САЩ обаче, които вече обявиха, че най-вероятно сирийското правителство стои зад това нападение, заявиха, че достъпът е бил даден твърде късно и е възможно доказателства да са били унищожени.

Разследването

Днес снайперисти са открили стрелба срещу инспекторите на ООН, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Първата кола от конвоя е била ударена, докато се движела към Гута, източно от сирийската столица, и екипът трябвало да се върне в базата си. Няма ранени.

Говорителят на ООН Мартин Несирски съобщи, че заради този инцидент мисията е била принудена временно да преустанови разследването.

По-късно обаче експертите на ООН пристигнаха в държаното от бунтовници югозападното предградие на Дамаск Муадамия, където миналата седмица са бяха убити стотици.

"В момента съм с екипа. Намираме се в джамията Рауда и те се срещат с ранените. Нашите лекари и инспекторите разговарят с пациентите и вземат проби от жертвите", съобщи местният лекар Абу Карам.

Сирийското правителство ще държи отговорни въоръжените терористични групировки за безопасността на членовете на екипа от ООН, заяви неофициален източник.

По-рано най-малко два минометни снаряда паднаха в богат квартал в центъра на Дамаск, където е отседнал екипът от инспектори.
Сирийски държавни медии съобщиха, че снарядите са местно производство и са изстреляни от "терористи" - терминът, с който наричат бунтовниците.
Според агенция САНА трима души са ранени.

Военен удар

Британският външен министър Уилям Хейг заяви междувременно, че е възможен военен удар и без единодушна подкрепа от Съвета за сигурност на ООН.

"Иначе би било невъзможно да се даде отговор на подобни възмутителни деяния, на подобни престъпления и не смятам, че това е приемлива ситуация", заяви той пред радио Би Би Си, съобщи БТА.

Съветът за сигурност на ООН е блокиран за всякакви твърди действия от противопоставянето на имащите право на вето членки Русия и Китай.

"Каквото и да направим, ще е в съответствие с международното право и ще се опира на юридически съвети, дадени на Съвета за национална сигурност и кабинета", подчерта все пак Хейг.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл обаче заяви, че страната му ще предприеме действия срещу Сирия само заедно с международната общност и с юридическа аргументация, ако бъде потвърдено, че властите в Дамаск са използвали химическо оръжие. Той отказа да коментира евентуална военна намеса.

Американският сенатор Джон Маккейн коментира, че истински отговор от САЩ не се нуждае от потвърждение на ООН. Републиканецът е убеден, че режимът на президента Башар Асад носи отговорността за "този ужас".

"Ако САЩ останат безучастни и не предприемат истински действия - не става дума просто за изстрелване на няколко крилати ракети - тогава авторитетът ни в света ще пострада още повече, ако изобщо е останал някакъв", добави той.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че не е вземано решение за военна акция, но предупреди, че единствената възможност, която не е на масата, е да не се прави нищо. 

Междувременно външният министър на Турция Ахмет Давутоглу обяви, че страната му би се присъединила към международна коалиция срещу Сирия, дори ако не бъде постигнат по-широк консенсус в Съвета за сигурност на ООН. 

По неофициална информация е обсъждан удар до две седмици.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче заяви, че Западът не разполага с доказателства.

По-рано лично Башар Асад отрече неговият режим да е извършил нападение с химическо оръжие и предупреди Запада, че военна намеса ще завърши с провал.

НПО "Лекари без граници" съобщи за смъртта на 335 пациенти със симптоми на невротоксикоза в района на Дамаск, като уточни, че не е в състояние да докаже научно причината за симптомите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини