Сокотра: Кръвта на дракона (видео)

Дървото, наречено Кръвта на дракона е само едно от крайно причудливите неща на Сокотра. Като цяло архипелагът Сокотра в Индийски океан е едно от най-странните места на Земята.

Дървото е вид драцена (да не се бърка с Dracaena draco, драконовото дърво от Канарските острови, срещано и по островите край Мароко). Биолозите смятат, че видът е произлязъл от субтропичните гори на Лоразиан (континентът, който заедно с Гондвана, преди някакви 180-200 милиона години е предствалявал сушата на Земята). На височина Dracaena cinnabari достига 10 метра, червената смола е причина за името и отношението към дървото. От древни времена до днес местните жители на Сокотра използват смолата на Кръвта на дракона като лек за всичко. Има общо антисептично действие - прилагат го като цяло за зарастване на рани, като коагулант, лек за диария, дизентерия, за понижаване на температурата. Освен това се приема за язви в устата, гърлото, червата и стомаха.

Драконовата кръв, смолата от Dracaena cinnabari се използвала от италианските майстори на цигулки през 18 век за получаване на лак. Също така била използвана като паста за зъби по това време. 
 

Платото Диксам, Сокотра. Сн.: wikipedia.org
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини