Бойко Борисов на разпит за смъртта на Чакъра

Взривената с гранатомет вила на Тодор Чакъра край Харманли

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов ще бъде разпитан от столичен военен прокурор по делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра през 2003 г. във вила край Харманли, пише „24 часа”..

Разследването е прехвърлено от Пловдив в София по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров през юли. Предложението било на наблюдаващия обвинител в Пловдив, тъй като повечето свидетели живеели в столицата.

"Разследването се води интензивно. Изготвеният график се спазва стриктно", казва за изданието говорителят на столичната военноокръжна прокуратура Елин Алексов. Акцията преди 10 г. по залавянето на осъдения на 6 месеца затвор Димов бе ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Разследването тогава установи, че Чакъра сам се е взривил с граната. В края на м. г. съдът в Страсбург осъди България затова, че полицията не е приложила "абсолютната необходимост" при употребата на сила, както и заради неефективното разследване. През май т.г. ВКС възобнови делото. Тогава възникна и чисто теоретичен спор за юрисдикцията. Според промени в НПК от няколко годин насам обвинени в престъпления служители на МВР се разследват от окръжните прокуратури по места. Според друг юридически постулат пък възобновено разследване се довършва от органа, който го е започнал - в случая военноокръжната прокуратура.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини