Сенатска комисия одобри военен удар срещу Сирия

Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие, предадоха световните агенции. Белият дом приветства решението.

Сенаторите в комисията приеха снощи с 10 на 7 гласа проекта за "ограничена намеса" в Сирия с максимално времетраене 60 дни с възможност то да бъде удължено с още 30 дни, без дислоциране на сухопътни сили, съобщи БТА.

В подкрепа на резолюцията гласуваха седем сенатори демократи и трима републиканци. Против бяха петима сенатори републиканци и двама демократи.

"Приветстваме Сената за бързите действия и преодоляването на партийните различия в името на националната ни сигурност. Убедени сме, че Америка е по-силна, когато президентът и Конгресът действат заедно", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

По думите му, военната операция, за която става дума в предложената от администрацията резолюция, ще позволи отстояването на националните интереси на САЩ чрез снижаване на възможностите на режима на Башар Асад да използва химически оръжия.

"Белият дом ще продължи сътрудничеството с Конгреса по осигуряване подкрепа за военния отговор, който има за цел да попречи на използването на химически оръжия", отбеляза Карни.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък заяви, че не смята, че военен удар по Сирия би предизвикал сблъсък с Русия, каквито опасения изразиха голяма част от сенаторите.

Разговарях с президента Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров и те ме увериха, че няма да се стигне до ескалация на конфликта до такова равнище. А и руските бойни кораби в Средиземно море се намират на значително разстояние”, коментира Кери, отговаряйки на въпроси на конгресмени относно опасността от противопоставяне с Русия, която притежава значителен ядрен арсенал.

Британският премиер Дейвид Камерън пък призова Вашингтон да бомбардира сирийския режим като подчерта, че има риск от "Армагедон" за цивилното население, ако употребата на химическо оръжие остане ненаказана, съобщи БНТ. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини