Българка роди здрави близнаци в Лондон, у нас й назначили аборт

Жена от Монтана роди здрави близнаци, въпреки че преди месеци лекарите ѝ назначиха аборт по медицински причини. Животът на бебетата е спасен с рутинна операция в Англия. Оказва се, че това не е единственият подобен случай, а у нас няма лечение за проблема, който се среща при все повече бременни жени, съобщава Нова телевизия. 

В четвъртия месец от бременността си Вероника заминава за София за преглед с мисълта, че ще има едно бебе. Оказва се, че всъщност чака близнаци, но радостта ѝ трае само няколко минути. Лекарят, който я прегледал, ѝ казал, че бременността ѝ е много трудна и трябва да остане в болница, споделя Вероника Иванова пред телевизията. 

Лекарите откриват, че бебетата страдат от трансфузионен синдром. Според специалистите, проблемът се среща все по-често, заради зачестилите ин витро процедури. 

„Част от съдовете са общи за двете бебета. Те реагират като скачени съдове. Едното бебе дава повече кръв на другото и съответно страдат и двете. И двете бебета загиват. Обикновено бременността се губи до 24-та гестационна седмица", обясни д-р Виолета Стратиева. 

Повечето лекари убеждават Вероника, че трябва да направи аборт. Вероника, която е на 31 години по време на бременността, се опасява, че може да няма нов шанс за деца. Тогава среща д-р Виолета Стратиева, която е специализирала във Великобритания. Тя й разказва, че в чужди клиники се прави операция, която може да спаси подобна бременност. 

До 24-та гестационна седмица се влиза в сака на рециипиента - тоест, бебето, което получава повече кръв, намират се общите съдове между двата блинзака. Те се обгарят и така се разделят плацентите им и децата имат шанс да достигнат до края на бременността." 

Шансовете да се спасят и двете бебета са около 33%. Толкова е и вероятността да оцелее само едното или да бъдат загубени и двете. Все пак Вероника и мъжът й решават да опитат. Събират необходимите около 2 хиляди лева и заминават за клиника в Лондон, където жената се подлага на операцията. По думите на д-р Стратиева Вероника е с късмет, защото лазерното лечение е абсолютно успешно. Извършила го обучаваща се в Лондон българка. 

През юни Вероника ражда близнаците Пламен и Дмитрий. Всяко от момчетата тежи малко под два килограма, но и двете бебета са напълно здрави. Затова майка им се обръща към всички бъдещи родители с проблем като нейния: „В никакъв случай да не се отказват. Да се борят до край!"

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини