Без визи за САЩ и Канада?

Има вероятност визите за САЩ и Канада за румънските граждани да отпаднат, а за българите да бъдат облекчени. Това гласува Европейският парламент чрез резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите, чрез която се въвежда клауза за реципрочност, задължаваща САЩ и Канада да премахнат визите за румънски граждани. Промяната може да облекчи и пътуванията на българските граждани до двете североамерикански страни.

В момента гражданите на Румъния, България, Полша, Чехия, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и/или Канада.

Американската програма за безвизови пътувания предвижда конкретни правила и изисквания, вписани в американското законодателство, тъй че нейното разширяване за тези страни, включително за България, изисква решения на американския Конгрес.

Едно от условията за безвизов режим, на което България все още не отговаря, е процентът на отказаните визи да е под 3. Отказите за българи обаче варират около и над 10 процента.

Според румънския евродепутат Йоан Енчу, който е съвносител на новата клауза за реципрочност, САЩ и Канада ще бъдат принудени да разширят програмите си за безвизово пътуване за целия Европейски съюз, защото изискването за визи сега е дискриминационно, тъй като гражданите на САЩ и Канада могат да пътуват във всички страни от ЕС без визи.

Европейският парламент одобри в четвъртък и въвеждане на механизъм за временна отмяна на безвизовия режим при определени случаи, главно като предпазна мярка при увеличаване на броя на лъжливите кандидати за убежище в страни членки на Европейския съюз. Решението ще даде възможност за въвеждане на временни визови ограничения за населението на страните от Западните Балкани - Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Най-голям брой искания за получаване на политическо убежище са подадени във Великобритания, която не влиза в Шенгенското споразумение.

Източник: cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини