Вируси ни карат да откачаме

Ентеровируси ни карат да откачаме. Най-често те предизвикват стомашни проблеми, но може да се стигне и до възпаление на мозъка, алармират от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Такива случаи имало в Пловдив и Стара Загора, където болните с дни говорели несвързани неща. Заразата била вкарана от Гърция чрез туристите, които пътуват до там по време на отпуските и празниците.

"Това са инфекции, които се предават най-често чрез мръсни ръце, храна и вода. Пикът им е през летните месеци. Затова през август бяха зачестили вирусите от ентерококи, в това число и заболяванията на централната нервна система, предизвикани от ентеровируси“, обясни пред „Телеграф“ директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. 

Подобна коварна заразна болест ударила в мозъка стотици българи миналата година. „Слава Богу, че минаваше само за няколко дни и то без някакви последствия за хората, освен страха на близките им“, коментира професорът. Заразените деца примерно спели нонстоп в продължение на няколко дни, което паникьосвало родителите. 

Сезонният бум на стомашно-чревните инфекции продължава и през септември, показват последните данни за заразните заболявания у нас. През миналата седмица са регистрирани 559 гастро- и ентероколити и 97 случаи на ротативен вирусен гастроентерит. Отделно има десетки натръшкани от дизентерия, салмонелоза и колиентерити.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини