Затишие пред буря? Тревожно ниска е активността на Слънцето (видео)

На видимата страна на Слънцето почти няма слънчеви петна, което е признак на много ниска слънчева активност. Затишието преобръща общоприетата теория, че 2013 година трябва да стане максимумът на 24-тия слънчев цикъл, с голямо количество петна и изригвания.

Някои учени смятат, че слънчевият максимум вече е преминал. Други предполагат, че той ще бъде бъде на две вълни, а сега ние се намираме между двата пика. Ако това е така, то слънчевата активност може да се увеличи отново в края на 2013-2014 година.

На всеки 11 години нашата звезда преминава в състояние на висока активност – това е един от най-достоверните факти за Слънцето и той се потвърждава без изключение вече 264 години наблюдения.

През 1749 г. в обсерваторията на Цюрих (Швейцария) започват непрекъснати наблюдения на слънчевата активност, които продължават и до днес. За това време човечеството е преминало през 23 цикъла, последният от които е достигнал своя максимум през 2000-2001 г. и е завършил през декември 2008-а. От втората половина на 2009 г. на Слънцето е регистриран нов ръст на активност, тоест началото на новия, 24-ти цикъл. Неговият пик се очакваше от учените най-късно през тази година.

И до днес учените се затрудняват да правят прогнози за поведението на нашата звезда.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини