NASA: Deep Impact умря завинаги

 

Представители на американската космическа агенция NASA официално признаха за мъртъв изследователския космически апарат Deep Impact. С това беше отбелязан краят на дългата и ползотворна мисия на машината, предназначена за изследване на комети.

Последната връзка с Deep Impact е осъществена на 8 август тази година, когато апаратът „докладва“ за успешното доближаване на своята сонда до една от изследваните комети.

След това апаратът трябваше да се отправи към друга комета, за да проведе предварително планирани изследвания. От този момент обаче всички опити за подновяване на връзката и съживяване на бордовите системи на Deep Impact завършват неуспешно.

За съжаление точната причина за възникването на повредата на апарата към момента остава неясна и вероятно няма да бъде разбрана никога, коментират учените. Инженерите, отговарящи за мисията, предполагат, че е възможно да става дума за софтуерна грешка, поради която апаратът е преминал в режим на непрекъснато рестартиране. В такъв случай той не е в състояние да управлява двигателите си и другите системи за ориентация в пространството.

В резултат на това апаратът се е оказал неспособен да насочи радиоантените си към Земята и да постави слънчевите си батерии под оптимален ъгъл към падащите лъчи светлина. Това е довело до спад в количеството на произвежданата енергия.

Без нея акумулаторите на апарата бързо са се изтощили и всичкото оборудване, включително двигателите, е замряло в дълбините на космоса.

„Deep Impact беше невероятен дългогодишен изследователски космически апарат, който ни предостави повече данни, отколкото очаквахме. Изпратената от него информация преобърна с краката нагоре нашето разбиране за строежа на кометите и физиката на случващите се в техните недра процеси“, коментира Майк А’Хърн, учен от университета Мериленд и научен ръководител на мисията Deep Impact.

Апаратът е пуснат в Космоса през 2005 г. и първо посещава кометата Tempel 1, която по онова време е негова основна цел. През ноември 2010 Deep Impact достига кометата Hartley 2 в хода на допълнителната мисия EPOXI ("Extrasolar Planet Observation and Characterization" и "Deep Impact Extended Investigation"). От 2012 г. апаратът провежда дистанционно наблюдение на кометата Garradd, а от януари тази година изпраща първите подробни и точни снимки на кометата ISON.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини