За 2 дни в Харманли: 700 подписа срещу бежанците

В подписката се подписаха стотици харманлийци от различен пол и възраст

За по-малко от два дни над 700 харманлийци се подписаха срещу притока на нелегални имигранти в България. Подписката е организирана от „Атака“. Харманли е един от градовете, спрягани за база на пристигащите бежанци. Чужденците трябва да бъдат разположени в района на старите казарми. Нещо, срещу което единодушно въстанаха както кметът Михаил Лисков, така и неговите избиратели. Подписки се организират още в Свиленград, Любимец и Симеоновград, макар кметът на последната община да обяви, че иска бежанци.

Харманлийци обаче категорично не щат. В подписката се включиха млади, стари, с различен социален статус и етнос. Мотивите им бяха различни. 57-годишният здравен работник Рени Райчева се притесняваше от медицинския аспект в струпването на много хора с неуточнен статус на едно място. Освен че това предполага разпространяването на епидемии, Рени основателно посочи, че здравната култура на пришълците е различна от тази на българите. Различен е и имунизационният календар, както и вкоренените от детството навици. Мъж на средна възраст с дрехи на строителен работник се опасяваше, че коренно различното по манталитет население би могло да увеличи престъпността в града. Силвия Сидерова пък недоумяваше защо точно Харманли. Все едно те били цъфнали и вързали, че да се грижат за други....

Това бе и обща причина за мнозинството подписали се. Икономиката на града не е цветуща, както и на цялата страна, че да се харчат пари за пришълци. Да ги поеме богатата Западна Европа. „Месечно България дава по 1100 лв. за издръжката на един бежанец. Месечно България дава по 150 лв. на един пенсионер с 40 години стаж. Месечно България дава по 35 лв. за издръжката на едно свое дете. Защо чужденците да са по-специални от нас българите“, попита един от организаторите на подписката - Симеон Йорданов. Освен това никой не можел да гарантира, че сред пришълците няма екстремисти или направо терористи, от „Ал Кайда“ или другаде.... Харманлийци изглежда бяха съгласни с аргументите и се разписваха масово. Събраните подписи ще бъдат връчени на президента, премиера и НС.
Любопитното бе, че въпреки заявеното съгласие с народа, нито един от кметството или общинския съвет не се бе подписал.

Г. Христов

Харманлийци имаха различни мотиви, но едно убеждение-бежанците не са добре дошли в града
Рени Райчева се опасяваше от бъдещи здравни проблеми
Симеон Йорданов смята, че бежанците ощетяват Българите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини