Частният бизнес в Хасковско увяхна: не наема хора

Коста Костов даде тревожна илюстрация на трудовия пазар в областта

На фона на твърдението, че частниците търсят работници за 1000 лв. заплата, а няма хора, справката на хасковската агенция по заетостта за август показва коренно различна картина. За 8-ия месец на годината първичният трудов пазар в областта е предложил само 173 работни места. Наел е 167 души. Първичният трудов пазар е така наречената несубсидирана заетост. Другото са програми към бюрата по труда. Първичният трудов пазар се захранва най-вече от частния сектор. В областта има поне 2300 търговски обекта /по данни на здравната инспекция/, неуточнен брой шивашки фирми и поне на книга десетки други предприятия със стотици работници. Едно от обясненията за стагнацията е, че повечето от нещата се случват в сивия сектор. Другото е може би по-страшно – на фирмите не им трябват хора.
Ако един бизнес не наема работници, той не се разширява, коментират експертите. В момента даже се освобождават - свършват срочните договори за сезонните работници и стотици в тютюневия и преработвателния бранш остават без препитание.

Наетите 167 души бледнеят на фона на регистрираните 12 778 безработни в областта. От които 2771 младежи до 29-годишна възраст, както и 1290 висшисти. Цели 4163-ма са трайно безработните /от година до 10 г. без работа/, които май не проявяват никаква склонност да напуснат тази група. Само 50 от тях са започнали някаква работа през август.

Общо за месеца са назначени 434 лица, но 270 от тях са от субсидираната заетост, тоест временни програми към Бюрата по труда. 1237 семейства са на социално подпомагане, като за тях държавата е отпуснала 111 хил. лв. Далеч по стряскаща е статистиката за поисканите помощи за отопление - цели 7940 лица. Парите за отопление се отпускат по строги критерии, които засягат най-бедните слоеве на населението – примерно с диференциран доход от 60 до 170 лв. на член от семейството за месец. Одобрени за горивна помощ са 5301 души, но до края на октомври, когато изтича срокът, тази цифра ще нарасне.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини