Минималната пенсия „скача” от юли догодина

Докато не се изработи устойчив модел на пенсионната система, покачването на възрастта за пенсиониране ще бъде замразено.

От 1 юли 2014 година пък ще има увеличение на минималната пенсия с около 3-4 %.
Все още обаче не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите в края на тази година, а подобно решение може да бъде взето само след анализ на изпълнението на бюджета за деветмесечието, съобщава Дарик.

Това са сред акцентите от пресконференцията на БСП лидера Станишев във Враца, с която приключи двудневната му среща с кметовете, издигнати от БСП. Участие в различни етапи от форума взеха премиерът и министри от кабината.

По-рано днес Станишев анонсира, че БСП ще настоява за увеличаване на майчинските пари от 1 януари 2014 година на 340 лева.

Става ясно още, че Министерски съвет е предложил за следващия програмен период обща интегрирана териториална инициатива за развитие на Северозападна България.

Инициативата ще представлява вътрешна програма, която е първият опит в България за прилагане на интегриран подход за предлагане на цялостна политика за решаване на икономическите, социалните и инфраструктурни проблеми на района чрез използване на инструментариума на всички оперативни програми за следващия програмен период, допълни лидерът на социалистите.

По думите му, предложението на правителството на Орешарски е опит да се компенсира това, че предишното управление не е поискало допълнителни средства, извън тези за оперативните програми, за наваксване на изоставането на най-бедния район в България и целия ЕС, както са направили други страни-членки.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини