Почина режисьорът Рангел Вълчанов

Почина големият български режисьор Рангел Вълчанов, създал „На малкия остров“, „Слънцето и сянката“, „Инспекторът и нощта“, "А сега накъде?"..., съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.

Няма човек, който да е срещнал Рангел Вълчанов и да е останал равнодушен към личността му. Завършил театрална режисура в класа на проф. Боян Дановски, той дебютира в киното през 1958 г.

Двайсет години по-късно Вълчанов успява да заснеме и първия си филм по собствен сценарий - „Лачените обувки на незнайния войн“, в който разглежда света през очите на малко момче, израсло в шопско село.

Именно за този негов филм специалистите споделят, че ако му е било разрешено да го снима през 60-те години, когато той е искал, е щял да се нареди до величия в киното като Федерико Фелини.

Въпреки това режисьорът получава множество български и международни отличия за филмите си, член е на Европейската филмова академия, а през 2012 г. е избран и за действителен член на БАН. Избран е за филмов режисьор номер 1 на България през XX век.

Въпреки множеството болести и преклонната си възраст Рангел Вълчанов успя да напише и книга „Хем съм сам, хем няма никой”, издадена миналата година.

На 12 октомври режисьорът щеше да навърши 85 години.

Поклон пред паметта му!

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини