Кой управлява държавата в Хасково

Старата власт си отиде, но новата не може да я замести

Според Лютви Местан - „калинки“. Както и повечето държавни структури в страната. Калинките са назначени по времето на ГЕРБ и в министерствата дори били към 30 %. Това заявява лидерът на ДПС в интервю за „24 часа“. Пак там се посочва, че по времето на предишното управление са уволнени 900 служители по политически признак. Местан дава и дефиниция на „калинка“. Това е назначение, което смачква необходимия за длъжността професионализъм и го заместват с партийния интерес. Не че нямало „политически“ назначения и преди, но сега било много грубо.

Местан имал папки с „калинки“ по места, които продължават да работят в държавните структури. Въпросът, на който Местан не отговаря, е защо не са изчистени. Вече сме в 5-ия месец от настъпването на новата ера, пардон власт.

В Хасково например още сме без областен управител титуляр. Шефовете на повечето изнесени държавни структури са си старите, а заедно с тях и екипите. Което не се връзва много с теорията за „калинките“.
Или настоящите назначения са добри и квалифицирани за работата си, или новите управляващи нямат свои кадри да ги заменят. И май щат не щат, ще трябва да назначават „калинки“. Но свои. Обаче става малко неудобно.

Това си личи най-вече от онези държавни служби в Хасково, където макар и с няколкомесечно забавяне, началниците все пак бяха омахани. Първа падна главата на шефа на Агенцията по храните д-р Христо Вълчанов. От 3 месеца новата власт се опитва да наложи на докторската длъжност инженер, чак и правилата на конкурса промени, но нещата зациклиха. Седмици след самия конкурс, още няма обявен победител.
В РИОСВ даже не са обявили конкурс, след уволнението на Димитър Илиев на 1 август. Той едва ли е „калинка“, след 22 години като директор и може би затова заместването му се оказа трудна работа. На мечтата на всяка власт - данъчното, бе посегнато цели 3 месеца след изборите. Титулярката Павлина Пашинова обаче е в болнични и едва след като оздравее, ще се мисли за конкурс. Бързо бе заменен само герберът Петко Стойчев, а като управител на областното ВиК дойде червения Атанас Бързев. Там чистенето на „калинки“ може да започне.

Другаде даже не се вижда мегдан това да се случи. Шефът на ОД на МВР Петьо Петров на 99% ще запази поста си. Има заместник на име Недан Хаджиев. Между другото и двамата са от кариерата, което предполага същото за хората им. Дали това, че не са „буболечки“ допринася за професионализма на институцията им, е друг въпрос.

В РЗИ си началства д-р Соня Димитрова. АГ-специалистът е една от малкото, които не се засягат на „калинка“. Напоследък се носела в червено и може би са я припознали, развеселено коментира тя.
Иначе е дипломиран доктор, със стаж в местната Здравна каса. Щастливо за работата на РЗИ обстоятелство е, че за последните години в региона нямаше епидемия, но това пък е по-скоро комплимент за тяхната работа. Никотиновата им полиция пък отказа доста кръчми от тютюневия дим и доста пушачи от цигарата, макар сега това май да отива нахалост.

Социалните се ръководят от дългогодишната медсестра Грета Иванова, работила преди това именно в социален дом. Повече от всички други, социалните зависят най-вече от милостта на държавата, но това, което правеше впечатление, бе отварянето на тази служба към хората. И светкавичната реакция в решаването на индивидуални проблеми. Справка-изгонените от жилището си хасковски сираци и спасението на инвалида Вангел и неговата щерка Ели от срутващия им се дом. Огромна заслуга за това имат и други институции, особено общината, но пък е добре, че институциите си взаимодействат, а не са в контра помежду си.

Така и не става ясно стари или нови хора управляват хасковската просвета. Там също имаше омахване, при това още през юли. Но и старият, и новият шеф бяха не просто от просветата, а с управленски опит на ниво инспекторат. Панайотов бе началник два мандата, Златева-шеф от края на 90-те и началото на века. И двамата очевидно не са „калинки“ обаче не са и „наши“ хора, затова из просветните среди упорито витаят слухове за нови рокади в системата.

Каквито и инсекти да бъдат използвани като предлог, просто в България професионализмът никога не е бил принцип в назначенията на властта.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини