Научиха бактериите E.coli да произвеждат бензин

 

При нормални условия бактерията Escherichia coli (E.coli), която обитава дебелото черво, създава сериозни проблеми. Тя е виновна за развалянето на храната и за появата на стомашни разстройства, които могат да бъдат опасни най-вече при малките деца. Корейски учени обаче са отредили нова, много по-полезна роля на Escherichia coli.

Те са накарали бактериите да изработват чист бензин, използвайки единствено енергията, отделяна при случващите се в тях метаболитни процеси.

Бензинът и другите нефтопродукти са важен компонент на световната икономика. Те носят огромни печалби и понякога стават повод за война. Затова е разбираем стремежът на изследователите да създадат синтетичен вариант на бензина. Самият той се състои от няколко вида къси въглеродни вериги, съдържащи максимално количество водород – т.нар. алкани.

На учените са известни начини за синтез на такива вериги, но най-успешно този процес става при дългите вериги, от които се състои дизеловото гориво. Процесът на синтез на късите въглеродни вериги на бензина е сложен и скъп и се нуждае от голямо количество енергия, която няколко пъти превишава количеството на химическата енергия, съдържаща се в самия краен продукт.

Сега обаче има друг метод за синтез на бензин – микробиологичен, благодарение на специалистите от Таеджон, Южна Корея. Използвайки технологии от генното инженерство и някои други методи, те „пренастроили“ метаболитните процеси на бактериите E.coli по такъв начин, че крайният продукт да бъдат мастни киселини.С помощта на няколко допълнителни несложни биохимични процеса мастните киселини се трансформират в чист бензин.

В допълнение чрез добавянето на определени ферменти учените успели да получат, освен бензин, някои видове мазнини, въглехидрати и спирт.

Това означава, че с помощта на такъв процес на биосинтез може да се произвеждат аналози на растителното масло, компоненти на козметиката и дори мощни миещи препарати.

Все пак корейските учени предупреждават, че технологията още е на начален етап от разработка, което означава да не очакваме в близко бъдеще, когато спрем на бензиностанцията, в резервоара да ни сипят бензин, изработен от микроорганизми. За да се случи това, ще е необходимо повече време.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини