Борисов предложи на ”Атака”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на "Атака" заедно да не се регистрират в парламента, докато темите за земята за чужденци и бежанците не станат първи за обсъждане. Волен Сидеров не отхвърли предложението. ГЕРБ ще изчака с третия вот на недоверие.

Борисов подчерта, че от групата на „Атака” предлагат в дневния ред да се обсъждат удължаване на мораториума за купуване на земеделска земя от чужденци и затваряне на границите, за да се спре бежанският поток от Сирия. 

Бившият премиер се съгласи, че това са "най-злободневните и изключително важни" за обществото теми, затова предложи чрез медиите на опонентите си от "Атака": 

Много ми е интересен Волен Сидеров – те всеки ден ги предлагат тези точки и се подиграват с тях. Нямам контакт с „Атака”, но им предлагам – да не се регистрираме двете партии, докато не стане първа точка. Ако те са искрени, че искат първа точка – не се регистрираме, не работи парламентът. Преместват я като първа точка, регистрираме се и ги разглеждаме”. 

Преди два дни Външната комисия в НС отхвърли искането на националистите за удължаване на мораториума, който трябва да падне от догодина по изискване на Брюксел.

От ГЕРБ заявиха, че няма как да подкрепят в парламента удължаване на забраната, тъй като не можем като страна сами да вземем такова решение. Те обаче са "за" удължаване на мораториума до 2025 г., затова очаквали от правителството да предприеме мерки на европейско ниво.

Днес Борисов коментира и темата за третия вот на недоверие, след като вчера вече заяви, че засега няма да внасят такъв за провал в сферата на културата.

Вотовете са много важно нещо, това е парламентарен инструмент. Много от моите колеги и аз съм на това мнение, че трябва много да се активизираме на тези теми - продажбата на земя на чужденци, бежанците. Те са такива, че след това няма оправяне. Ще изчакаме, и след седмица-две е същото”, каза Борисов.
Той не уточни дали обсъждат да внесат вотове на недоверие именно за земята и бежанците.

По думите му законът за продажба на земя може да мине в Брюксел. Изисквало се да отидеш, да им кажеш какъв е проблемът, да познаваш премиерите. 

Сидеров не отхвърли предложението 

Волен Сидеров обърна към Бойко Борисов като каза, че той предлагал в пленарна зала да се обсъжда мораториумът за земята, но в парламентарните комисии от ГЕРБ гласували против. Той обаче не отхвърли предложението:  

Лидерът на най-голямата парламентарна сила ми предлага да се обединим. Няколко дни наред комбинации от парламентарни сили спират обсъждането на удължаване на мораториума. Ако се вслушаме в сърцата си, можем да покажем, че сме българи, макар от различни парламентарни сили”.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини