Кметът на Кърджали Хасан Азис: Да гласуваме за Перперикон

Да гласуваме за Перперикон, призова кметът на Кърджали Хасан Азис. Той обясни, че са мобилизирани всички жителите на общината да подкрепят светилището на Дионис. 
Най – активни са учениците, студентите от Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски”, Земеделския и Минно-геоложкия колеж, всички общински и служители. Създаден е специален Инициативен комитет, който движи кампанията в подкрепа на Скалния град на траките.„Амбицирани сме Перперикон да бъде отново в началото на класацията „Чудесата на България”. Уникалното ни древнотракийско светилище го заслужава”, заяви Хасан Азис.Кметът на Кърджали подчерта, че всяка година над 120 хиляди туристи посещават Перперикон.„Ако половината от тях оставят поне по 20 лева по време на престоя си в Кърджали, това означава, че в местната икономика се вливат 2-3 милиона лева годишно. В последно време в Източните Родопи пристигат хора от цял свят.Затова правим всичко възможно за превръщането на културно-историческите забележителности в притегателни места”, коментира още Азис.В тази връзка той подчерта усилията на общината за изграждане на подходяща инфраструктура, за да бъдат достъпни обектите за многобройните туристи от страната и чужбина.Кметът припомни, че преди 4 месеца заедно с ръководителя на проучванията на Скалният град на траките проф. Николай Овчаров са дали старт на проекта „Перперикон-дом на богове и хора”. За социализация на археологическия комплекс ще бъдат вложени 3, 8 млн. лв., което ще позволи древният паметник да бъде експониран съобразно световните стандарти. „Перперикон ще стане мярка за туризъм в България. След реализацията на проекта Скалният град ще стане по - достъпен и по- разбираем за нашите съвременници. Перперикон е повече от местен и регионален обект, това го показа класацията „Чудесата на България”, сподели още кметът на Кърджали. 
По проекта „Перперикон –дом на богове и хора” ще бъдат извършени редица строителни работи. Предвидени са укрепителни дейности на Акропола и на свещения дворец, изграждане на подходяща инфраструктура. Ще бъде монтирано художествено алейно осветление.
„Сега Перперикон се посещава годишно повече от над 120 хиляди души, след няколко години те ще бъдат много повече”, подчерта градоначалникът.„Преди 14 години светилището бе една гора, не се качваха даже хората от околните села, а сега Перперикон дава работа на част от местното население.За 14 години Светилището на Дионис стана нещо, за което знаят не само в България, но и в света. Скалният град на траките е достатъчно известен, но без консервация, реставрация и създаване на подходяща инфраструктура няма да можем да покажем неговия блясък, затова е толкова важно, че проектът вече се реализира”, е заявявал неведнъж археологът проф. Н. Овчаров.„Всеки вложен лев в Перперикон е равностоен на 100 златни лева, даже вече 1000 лв. Перперикон трябва да се съхрани за поколенията”, коментира проектантът арх.Минчо Ненчев.Перперикон е сред първите петдесет световни култови обекта в класацията на Филип Каргон. Възхищение от комплекса, сравнявайки го с Мачу Пикчу, изрази неотдавна и един от най –големите гръцки археолози проф. Николаос Стамболидис, посещавайки Перперикон.
Жителите на община Кърджали и региона са твърдо решени да оглавят класацията на "Чудесата на България" със Скалния град на траките Перперикон.
Вторият финален тур от битката за най-значимо археологическо откритие завършва след няколко дни. В онлайн референдума на "Чудесата на България" се състезават 20 уникални находки. Всеки, който иска да гласува в онлайн референдума, може да го направи на www.bgchudesa.com 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини