Хиляди се събраха на протеста в подкрепа на студентите

 

Част от студентите, участващи в окупацията на Софийския университет излязоха пред централния вход на Ректората, за да разговарят с дошлите да ги подкрепят тази вечер, предаде БГНЕС. Хиляди се събраха на протеста тази вечер след призива за подкрепа на студентите.

Те се включиха в протеста пред Народното събрание и повториха исканията си - морал в политиката и "излизане на мафията от държавните институции" и заради това те настояват за оставката на правителството. Протестиращите обещават, ако и следващите управляващи се провалят, "и тях да ги махнат". "Искаме си кредита на доверие обратно", заявиха някои от младежите, участващи в окупацията, а други добавиха, че не е тяхна работа да предлагат алтернатива на сегашните управляващи.

Ние казваме, че така повече не може, заяви един от студентите, прекарал днешния ден в една от най-големите аудитории на Ректората. Младежите призовават към техните действия да се присъединят и студентите от всички останали университети.

За окупиралия Софийския университет "Алма Матер" е символ на морала, а намиращата се от другата страна на булеварда сградата на Народното събрание е символ на корупцията и проваления преход. "Ще бъдем в СУ докато е нужно, целта е да изметем всички престъпници от НС", заяви един от студентите.

Студентите са недоволни от факта, че три дни след началото на техните действия, нямат никакъв отговор на своите искания от страна на управляващите. Думите на протестиращите предизвикаха множество скандирания "Ние сме с вас" от страна на онези, които дойдоха да окажат подкрепата си.

Още от 18.00 часа е блокирано кръстовището при Ректора на бул. "Цар Освободител" и "Васил Левски", а към момента е блокиран "Цар Освободител" в участъка от "Г.С. Раковска" до НС. Протестът протича мирно и няма опити за провокации и сблъсъци с полицията. Протестиращите използват паметника на Цар Освободител за своя трибуна.

ХРОНОЛОГИЯ

19,15 ч. – Първите протестиращи стигнаха Президентството. Там ги очаква плътен кордон полицаи и митинг на Бареков и хора от “Сила”. Строи се незаконен палатков лагер. Хората скандират “Червени боклуци”, “Бареков, к**во”, “Довиждане”.

19,11 ч. – Протестиращи скандират “Бареков, к**во”, “Червени боклуци” по пътя си от Народното събрание към президентството.

19,04 ч. – Митингът тръгва към Президентството след съобщение, че контрапротестиращи се опитват да опънат палатки пред сградата на “Дондуков” 2.

18:50 Студентите, които говориха от трибуната, обявиха, че се връщат, за да пазят университета.

Източник:offnews.bg

Очаквайте подробности.

Снимка: NOрешарски

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини