Екзотичните Карменер и Малбек отглеждат в Любимец

Ако за някой Карменер и Малбек са напълно непонятни думи, то за познавачите на божествените напитки е ясно, че става дума за червени сортове грозде.

И двата са с произход Франция и не са типични за отглеждане у нас.

Експериментално обаче в масивите на „Вила Любимец“, в района на село Георги Добрево, вече се се развиват младите лозови насаждения от екзотичните сортове. От всеки вид има засадени по 100 декара от общия 3000-декаров лозов терен на винарната. И двата сорта се водят като тузарски, защото се използват предимно за бутикови вина. Ползват се обаче като декупажни - в съчетание с други сортове.

Карменерът днес се отглежда основно в Чили. Засадени с него площи има във френския район Медок, щата Калифорния и в Италия.

Малбекът пък е характерен за района на Каор, където е родното му място, там и досега е най-застъпеният сорт.


Лозичките край Любимец са вече на две години и след още толкова от тях ще стане първото вино, обяснява управителят на „Вила Любимец“ Благой Жечев. 

Екипът се надява гроздето от региона да се преработва догодина в собствена изба. Вече се правят и сондажи за промишлено добиване на вода в Любимец. Освен това са набелязани и сгради за настаняване на гости.

Намеренията са да се развива винено-културен туризъм.

В избата любителите на гроздовия сок ще могат да пробват в дегустационната зала ултраскъпи иначе вина. Някои от най-баровските бутикови вина в България достигат до 1 700 лева за бутилка.

Освен това престоят на гостите ще е свързан и с обиколка на най-интересните културно-исторически забележителности в региона. Само на няколко километра от Любимец се намира комплексът Глухите камъни, както и долмените до с. Оряхово.

Като цяло Благой Жечев определя тазгодишната реколта като много добра. В масива, който стопанисва, нямат проблеми със засушаването, защото теренът почти на 90 процента е на капково напояване.

Добивите от Любимец умишлено са редуцирани до 650-750 кг. от декар, за да може зърната да стигнат необходимата зрялост, а от там и захарност. Правим го, за да са в кондиция гроздовете и от тях да се налее в крайна сметка хубаво вино в бутилките, казва Жечев и добавя: Няма философия, всичко е като в старата поговорка: От добра мома става добра булка! Така е и при нас: От добро грозде, става добро вино!


М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини