Омлетът ни кара да бъдем по-доверчиви

Храната е едно от най-важните неща в живота. И то не само, защото ни осигурява важни хранителни вещества и енергия, а защото ни кара да изпитваме и различни чувства и емоции – на сигурност, на удоволствие, удовлетвореност, възбуда, еуфория... Оказва се също, че храната силно влияе и върху нашето поведение и начина, по който възприемаме света около нас. Особено силно това се отнася за способността ни да се доверяваме.

Например, ако изпитвате страх, че партньорът ви не ви казва истината, то страховете ви ще се разсеят, ако хапнете омлет или подобно на него ястие с яйца.

За да усилите чувството на доверие пък, е достатъчно да изядете един шоколадов мус.

Изследването е на специалисти от университета Лайден в Холандия. Те са установили, че храните, съдържащи триптофан водят до засилване на чувството на доверие при хората, които ги консумират. Да поясним – триптофанът е протеинова аминокиселина, която може да бъде открита във всички живи организми. Недостигът й може да провокира появата на депресия, безсъние, усилване на предменструалния синдром, повишена раздразнителност и редица други проблеми.

Учените са открили, че триптофанът – съдържащ се най-вече в яйцата и шоколада, има особено  въздействие – той усилва чувството на доверие.

Специалистите стигнали до този извод, след като провели експеримент с участието на доброволци, разделени на групи по двама и помолени да изиграят игра на доверие. Всеки от тях трябвало да определи каква сума пари би дал на партньора си, ако е сигурен в неговата коректност. По време на играта участниците трябвало да приемат сок от портокали, като в половината от чашите бил добавен триптофан. Оказало се, че тези, които изпили сока с триптофан, биха дали 40% повече пари, в сравнение с останалите, в чиито чаши имало само чист сок.

Резултатите потвърждават теорията, че храната силно влияе върху емоционалното състояние, коментират изследователите. Те допълват още, че триптофан се съдържа също в червените меса, ядките, семената, бананите, мюслите, изварата, спанака и мидите.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини