Студенти от НАТФИЗ блокираха ”Раковски” с представление (видео)

Протестиращи студенти от НАТФИЗ блокираха за кратко ул. „Георги С. Раковски” в София тази сутрин след 8 ч.

Петдесетина бъдещи актьори изиграха кратко представление на пешеходната пътека под звуците на тъпан, предаде bTV. На пътя бе изписан огромен надпис "Оставка".

Между отделните етюди студентите пропускаха колите, след което отново “окупираха” пешеходната пътека за малко.

В изявление до медиите рано тази сутрин младежите обясняват, че досега  ръководните органи на НАТФИЗ не са изявили желание за адекватен диалог.

„Единственият отговор на проф. Любомир Халачев е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 г., Академията ще бъде запечатана”, пишат студентите.

Те обясняват, че заплахи получават и от преподаватели.
Студентите няма да се откажат лесно от протестните шествия.
Според тях те не пречат на ученето в останалите зали на университета.
Референдум „за“ и „против“ окупацията на университетите

Днес и утре в Медицинския университет (МУ) в София ще има студентски референдум за окупацията. Той ще се проведе от 14 ч. до 16:30 ч. на 30-и октомври и от 9 ч. до 16 ч. на 31 октомври.

Всеки студент, който иска да гласува, трябва да представи студентски книжка или друг документ, доказващ, че учи в Медицински университет, уточняват организаторите.

Преброяването на гласовете ще е публично на 1 ноември от 10.30 ч. пред стълбите на Предклиничен учебен център.

Пред Дарик председателят на Съвета на ректорите и ректор на МУ проф. Ваньо Митев алармира за риск от хаос във висшето образование.
Той изрази недоумението си, че протестиращите студенти издигат политически искания, а не се интересуват от парите за висшето образование.

Безсрочно

Безсрочната окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава. Около 300 студенти пренощуваха в СУ.

Продължават разговорите на ръководството с протестиращите.
Учебни занятия и днес няма само в Ректората.


Няколко десетки студенти от УНСС също пренощуваха в окупираната зала 2006.
Тя е срещу кабинета на премиера и техен преподавател Пламен Орешарски, чиято оставка искат, пише OffNews.

Студентите засега не са настроени за окупация на цялата сграда.

"Не искаме да обръщаме тези студенти, които искат да учат, срещу нас. Идват и казват, че много искат да учат и не издържат и два дни без лекции. Обсъждаме как ще процедираме, но цялостна блокада на университета няма да е добре", обясни за БНР един от протестиращите.

Продължава окупацията и на една от най-големите аудитории в Ректората на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".
Протестиращите обаче позволяват провеждането на учебни занятия.

Снощи в сградата не е бил допуснат актьорът Ивайло Захариев, който искал да подкрепи окупаторите и да изнесе лекция пред тях, предаде БНР.

Аргументът е, че той е дошъл извън работно време.

От ръководството уточниха, че лекции могат да изнасят само щатни и хонорувани университетски преподаватели или лица, поканени от ръководствата на факултетите.

Студентският съвет в Медицинския университет в Плевен излезе с декларация, в която подкрепя протестите, но са категорично против да се използва окупацията на сгради. 

Днес представители на университетите, подкрепящи окупацията, са поканени следобед в Ректората на Софийския университет, за да обсъдят съвместните си действия.
Окупация и декларации в подкрепа тези дни имаше в УНСС, НБУ, НАТФИЗ, ВТУ, ПУ и Югозападния университет.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини