Новосибирски учени разработиха клетъчна терапия срещу рак

Новосибирски учени от Института за клинична имунология към Руската академия на медицинските науки са разработили ваксина срещу рак, съобщи ИТАР-ТАСС. Тя вече е преминала клинични изпитания и е показала добри резултати.

Сега препаратът се прилага при болни от рак 3-4 степен и увеличава продължителността на живота им повече от два пъти, съобщи директорът на института акад. Владимир Козлов, цитиран от БТА.

"Ние извличаме от организма на човека т.нар. дендритни клетки, след което ги натоварваме с антигени на туморните клетки. Дендритните клетки ги преработват, ние ги инжектираме на човека, те започват да работят в организма, предизвиквайки добър имунен отговор. Тоест борят се активно с тумора", пояснява академик Козлов.

По думите му разработката им не е точно ваксина в класическия смисъл на думата като метод за предпазване от болестта. По същността си това е клетъчна терапия.

Той уточни, че сега препаратът се прилага при болни след операция. Следващият етап е той да бъде използван през ранния стадий на заболяването.

Ученият е разказал, че ваксината дава добри резултати при няколко вида рак, сред които колоректален, на гърдата и на простатата.

"Не бива обаче да се търси панацея срещу злокачествените образувания, само с един метод от тях не можем да се излекуваме. Освен дендритните клетки с рака се борят и други. Затова с болестта трябва да се борим комплексно. За добър ефект е необходим имуномодулиращ "коктейл", подчертава Владимир Козлов.

По думите му трябва да се прилагат и други терапии - химиотерапия, лъчетерапия, като при всеки случай лечението трябва да бъде подбрано индивидуално.

"В близко бъдеще имунолозите ще разработят профилактични ваксини не само срещу рака, но и срещу други болести, като например атеросклерозата. Подобни разработки вече се правят в института", подчертава академик Козлов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини