Симеон Тодев на двудневен пир в Джайпур, изумен от Тадж Махал

Индия е държава на контрастите – има и много богати, и много бедни. При сградите пък има невероятна симетрия. Това са първите впечатления на художника Симеон Тодев от Хасково, който заедно със съпругата си Лидия бе на екзотична сватба в азиатската държава.

Поканата за визитата идва от братовчедка му, която се жени за индиец. Зорница и избраникът й Вивек, чието семейство е от най-висшата каста в страната - на брамините, се запознали в Лондон. Младото семейство ще живее в Дубай, но за сватбено тържество избрали родината на младоженеца. Двудневните пиршества били в индийския град Джайпур.

В дните около сватбата младоженците предвидили и 12-дневна разходка из Индия по златния триъгълник Агра - Джайпур - Делхи. През този период екскурзиантите посетили близо 20 храма. На ден трябваше да обикаляме поне 2, разказа художникът. Сред посетените забележителности са мавзолеят Тадж Махал в град Агра и храмовете на Кама Сутра. Те са 85, но действащи са останали 22. При Тадж Махал наистина има оптична измама, илюзията е изключително голяма - колкото повече се приближаваш, толкова по-малък изглежда и обратно - колкото повече се отдалечаваш, толкова по-голям става.

Тодев останал много впечатлен от движението по улиците и магистралите. Един ден тръгвам от аерогарата в Делхи към хотела, а по магистралата виждам слон, на който се кипри човек. И спи отгоре. Жалко, че в момента нямах фотоапарат, за да го снимам. Фактът, че по магистралата свободно се движи слон, е изумителен за нас, българите, но за местните е нещо типично, разказа още художникът.

Ритуалите около сватбеното тържество били много атрактивни, както и самия град Джайпур, който е много красив. Имах усещане, че сме попаднали в приказки от 1001 нощ, разказа още Тодев. Някои от ритуалите наподобявали нашите, но повечето били коренно различни и с неразбираема за нас символика. Гостите били облечени със сари, традиционните дрехи за индийците. По време на ритуалите булката сменила седем различни носии, най-пищната тежала близо 25 кг, била отрупана съсскъпоценни камъни. Една малка част от обредите били кражбатана обувката на младоженеца и откупването й от неговите близки, внасянето на булката в украсена като царска каляска рикша и други. Възлюбеният пък имал възможност да избере как да влезе за тържеството - на кон или на слон. Ритуалното животно също се украсявало подобаващо.

На церемонията имало над 20 готвачи и концертни програми на различни открити сцени. По това време в Индия бил сезонът на сватбите и семейство Тодеви имало възможност да види още 6-7 ритуала.

Индия с думи не може да се опише, трябва да се види. Няма база за сравнение. Индия няма нищо общо с Хасково и Европа, категоричен е Тодев. За 12 дни може би съм видял една стотна част от държавата. За да я разгледаш, ще ти са нужни минимум 5 години, каза в заключение майсторът на четката.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини