Иво Димов пита Неохим и РИОСВ за жълтия пушек

Отделянето на азотни окиси в атмосферата стана причина за писмата на Иво Димов до "Неохим" и РИОСВ

Питане към управата на "Неохим" АД относно "наднорменото изпускане на емисии на азотни окиси в атмосферата над Димитровград" е изпратил кметът Иво Димов днес. От пресслужбата на Общината казаха, че отправените въпроси са заради "създадената ситуация и нарастващо социално напрежение".

Каква е причината за наднормените емисии, какви действия и мерки са предприети за отстраняване на проблема и в какъв срок тези емисии ще бъдат преустановени пита градоначалникът.

Иво Димов е изпратил писмо и до Регионалната еко инспекция в Хасково, в което се интересува какви са резултатите от извършената проверка в химическия завод, каква е причината за наднормените емисии от азотни окиси в атмосферата и какви са нанесените щети на околната среда.

Припомняме, че Dimitrovgrad.bgvesti.net следи темата за жълтият пушек от единия от комините на "Неохим" още от понеделник. Читатели алармираха за проблема, като се опасяваха, че изпусканите газове в атмосферата са опасни за здравето на населението.

Във вторник от РИОСВ - Хасково успокоиха, че димът се дължи на пуска на цеха за азотна киселина след няколкомесечно прекъсване. Експертите бяха категорични, че не са превишени пределните допусними концентрации и опасност за хората няма.

Вчера със становищепо случая излезна и местната структура на ПП "Зелените", които заявиха, че също са изпратили сигнали до Регионалната здравна инспекция и еко инспекцията в областния град.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини