След заседанието: Няма напрежение на Неделен пазар, заради преместването на 12-те маси

Разстояние от 72 метра над линиите ще прехвърля пасарелката на Неделен пазар, стана ясно на срещата

Да бъде изготвено становище за преместването на 12-те маси на Неделен пазар по възможност в първите дни на новата календарна година и да бъдат осигурени места в същия или други подходящи сектори за засегнатите търговци.

Това прие като позиция на извънредно заседание тази вечер комисията по пазари и тържища към местния парламент с председател Петя Тошкова

Заедно с колегите си от комисията по ТСУ те обсъждаха детайли около предстоящото изграждане на пешеходен мост в района на Неделен пазар. Съоръжението трябва да поеме трафика от хора от двете страни на ЖП линиите след като стартира строителството на новия жп надлез на бул."Трети март" идната пролет.

На срещата в Общината, продължила около 2 часа присъстваха още кметът Иво Димов, временният шеф на ОП "Пазари и тържища" Димитър Вълчев, както и гл.архитект Томи Томов.

Близо 30 кв.м ще е периметърът на пасарелката, като ще бъде обособена и пешеходна алея, стигаща до спортна зала "Младост", поясни Томи Томов. От двете страни на съоръжението, прехвърлящо разстояние от 72 метра над линиите, ще има специални асансьори. Те ще могат да се ползват майки с колички, велосипедисти и хора с двигателни проблеми. Гл. архитект каза, че направата на всеки един от пешеходни надлези ще струва близо половин милион лева. Припомняме, че другата пасарелка ще се намира в района на магазин ЛИДЛ. Двете трябва да са готови до март 2014 година.

Според кмета Иво Димов, не съществува напражение сред търговците заради преместването на масите, четири от които са на фирми от Димитровград.

"Избрахме възможно най-безболезнения за търговците вариант, при който ще бъдат засегнати възможно най-малко маси, на всички ще предложим подходящи места на тържището", допълни градоначалникът. Той заяви, че докато пешеходните надлези не бъдат готови, няма да даде разрешение за събарянето на стария надлез.

Предстои среща между ръководството на Димитровград, НКЖИ и фирмата-изпълнител "Терна" след седмица. Тогава ще бъде ясно и кога точно ще трябва да бъдат демонтирани масите. От общината ще настояват това да се случи след Нова година, за да използват търговците силтите пазарни дни по празниците.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Заседанието бе по инициатива на комисията по пазари и тържища към ОбС-Димитровград
Продължава повдигането на ЖП линията в района на димитровградската гара

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини