Бисеров разпали скандал между службите

Кой е информирал Доган за разработката в ДАНС, е въпросът, който разбуни вчера парламента и накара вицепремиера Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев да влязат в обяснителен режим. От трибуната на парламента Цветан Цветанов съобщи, че „ДАНС е информирала ръководството на ДПС, за да се стигне до вземането на политическо решение за напускането на Христо Бисеров от политиката четири дни преди да бъде информиран главният прокурор“.

Малко преди това пред Нова тв Осман Октай съобщи, че генерал от ДАНС е занесъл лично на Доган в „Бояна“ информацията за Бисеров. „Абсурдно е някой да е ходил в сараите“, отвърна гневен по-късно шефът на ДАНС Владимир Писанчев. И уточни, че за Бисеров „е имало материали в една новоприсъединена служба към ДАНС (има предвид ГДБОП) отпреди една година“.

В търсенето на издайника сред депутати от левицата тръгна мълвата, че това може да е самият Йовчев. Но той също го отрече ясно и категорично: „Много отдавна не съм се виждал нито с Доган, нито с Бисеров.“ Пред „Преса“ Октай разясни, че информаторът, който навестил Доган в сараите, е по-скоро Иван Драшков. Вчера обаче генералът си седеше кротко на село и разказа пред „Преса“, че от месец и половина е в провинцията, че отдавна не следи какво става в службата и дори се ядоса, че се спряга отново името му в подобни скандали.

За капак на всичко Цветанов отхвърли пред „Преса“ твърденията на прокуратурата, че разработката за Бисеров е отпреди година, което означава, че той би трябвало да е знаел за нея. „Не бих могъл да коментирам дали, докато съм бил министър, е имало информация за парични потоци, свързани с Бисеров. Никога по никакъв повод, когато е постъпвала информация, не е било възпрепятствано нейното разследване", заяви той.

И вчера не стана ясно защо вътрешният министър Цветлин Йовчев последен е разбрал за разработката на ДАНС. „Ако започва разследване срещу народен представител, би трябвало да ме уведомят, за да знам, но редното е първо главният прокурор да бъде уведомен“, заяви за „Преса“ Йовчев. Той призна, че научил за разработката от шефа на ДАНС едва след като тя стана публично достояние от тв изявление на Сотир Цацаров в четвъртък. Това постави в неудобно положение вътрешния министър, който по същото време твърдеше в друго тв студио, че няма информация за Бисеров. „Смятате ли, че това е вярно? Кой посъветва Йовчев да каже това нещо?“, попита Цветан Цветанов.

Остава открит въпросът и дали 450-те хиляди долара, заради които прокуратурата подхвана Бисеров, са всичките пари, които той е превъртял през офшорки. Според разследващи това не е цялата сума. 

Цветлин Йовчев: Няма драма

Няма драма, че не съм бил веднага уведомен за случая с г-н Бисеров. Когато идва сигнал отвън и касае престъпление на личност от такъв висок ранг, по закон веднага трябва да се уведоми прокуратурата. Нямам представа откога е сигналът. Първоначално данните, които са изпратени отвън, не са ги свързали с г-н Бисеров, името му не е било визирано в справката. Не е било ясно за какво става въпрос. Когато са се изяснили обстоятелствата и е станало фактически ясно, че
има такива преводи за това лице и че вероятно става дума за някакви закононарушения, веднага от ДАНС са сезирали главния прокурор. Виждам, че главният прокурор и неговият екип си вършат работата както трябва.

 Не сме отговорни за засегнатото лице

Скандален, скандален, недостоен опит за дискредитиране на един държавен орган - ДАНС. Ако някой се чувства дискомфортно, защото е осъзнал вчерашния си гаф, че е показал познания, каквито не трябва да има, защото става ясно, че материалите по това дело са класифицирани и ние нямаме достъп до тези материали. Ако някой, който обаче изпревари с експониране медийно на свои познания по класифицирана информация, изпреварвайки главния прокурор, се чувства дискомфортно, да не се опитва да прехвърля отговорността за това върху други държавни институции и върху ръководството на ДПС.Ако тези сметки са от периода, преди Бисеров да е станал член на ДПС, и най-злонамерените опоненти на ДПС не биха могли да държат отговорна една партия, при положение че засегнатото лице през този период не е било неин член.

Лично Доган отстрелва Бисеров

Остраняването на Христо Бисеров от всички политически постове е станало по изричното нареждане на Ахмед Доган след драматичен разговор между двамата в неделя следобед. В петък все още никой в ДПС не е подозирал в какъв политически тайфун ще бъдат завъртяни всички и на какви изпитания ще бъдат подложени. „Преса“ научи, че след края на заседанието в стаята на ДПС се срещнали Сергей Станишев, Лютви Местан и Димитър Дъбов, за да обмислят създаването на поредната комисия, която да разследва управлението на ГЕРБ. Местан настоял тя да бъде оглавена на всяка цена от Бисеров. Лидерът на БСП се съгласил. В събота Лютви Местан, Румен Овчаров и дружинката им по традиция отишли на лов край Дунава.

Уловът бил успешен, Местан отстрелял две прасета, по обед авджиите седнали развеселени на масата. Настроението им кореспондирало със слънчевия ден, уговаряли се накъде да тръгнат в неделя. Тогава телефонен звън прекъснал сладката раздумка. Било към 16 часа. „Момент, че почетният председател ме търси“, гордо съобщил Местан и станал от масата. След минути се върнал „посивял, пребледнял и си събра багажа за две минути, нетипично за него, защото всичко обичаше да си слага под конец“, разказа пред „Преса“ свидетел на случката. Местан бил толкова притеснен че си тръгнал на секундата, без да обясни защо и накъде отива. Станало ясно все пак, че се връща в София и че е бил повикан спешно от „почетния председател“.В неделя в 15,30 в сарая в Бояна пристигнали Лютви Местан и Христо Бисеров. Почетният председател Доган помолил председателя Местан да почака навън и приел на четири очи само Бисеров. Как точно е протекъл разговорът им, можем само да гадаем. Нашите източници твърдят, че Доган бил изненадан от събраните за Бисеров факти и вбесен, че толкова доверен човек от партията му попада в разработка на службите за нерегламентирани финансови трансфери. Наредил на Бисеров веднага и без никакви коментари да напусне политиката - да си подаде оставката от всички пос­тове в партията и в парламента. „Доган го зачеркна от полето на политиката. Оттук нататък Бисеров бял ден няма да види“, разказа депутат, коалиционен партньор. Самият Бисеров едва в този момент научил че отдавна е бил на мушката на наши и чужди партньорски служби. Най-голямото притеснение в ДПС било как този скандал ще рефлектира върху партията и нейното ръководство. И фактът, че засега те нямат полезен ход, с който да отбиват ударите. 

 Писанчев на крака при Цацаров за разработката

Когато разследването приключи, обвинението ще може да отговори и на въпроса на Лютви Местан откога са сметките в чужди банки на Христо Бисеров и доведения му син. Така прокуратурата задочно отговори на лидера на ДПС, който поиска да знае откога са сметките на Бисеров в чужбина. Ако тези сметки са преди да е станал член на ДПС, „политическото измерение на казуса би било едно, а ако са след това - политически нещата стоят по друг начин“, подчерта Местан.
Прокуратурата не е помощен орган към политиците, за да отговаря на въпроси, свързани с политическата им битност, заяви вчера Сотир Цацаров. Откогато и да са сметките на Христо Бисеров, за обвинението е важно дали той е извършил престъпление, или не е, а не към коя политическа сила е принадлежал, категоричен бе той.В 16,00 часа вчера при главния прокурор пристигна шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Целта на срещата е да се изготви план за разплитане на стари сигнали, свързани със случая „Бисеров“. Проверка установила, че бив­шата ГДБОП е проверявала бизнеса на доведения син на Бисеров Ивайло Главинков. Но нито една от тези преписки не е видяла бял свят. Сега ще се изяснява защо проверките на ГДБОП не са дали резултат.На бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ще се наложи да отговаря на някои въпроси, ако се окаже, че в преписките е имало данни за престъпление и прокуратурата не е била уведомена за това, заявиха от обвинението. По повод твърденията на Цветанов, че Ахмед Доган е бил информиран предварително за преписките срещу Бисеров, Сотир Цацаров каза: „Не знам кой къде е ходил, но ако г-н Цветанов има информация за предварително уведомяване на ДПС - да я сподели с прокуратурата. Ако не желае, ние имаме начини да го накараме да направи това.“Вчера ДАНС започна вътрешна проверка на твърденията за теч на информация от агенцията. В прокуратурата подготвят съдебни поръчки до Македония и Швейцария, в чиито банки Христо Бисеров и доведеният му син имат сметки, но средствата не били декларирани пред властите у нас.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини