Европарламентът реши: 40% жени в управителението на дружествата

Фирми, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, ще трябва да използват открити процедури за наемане на персонал, така че до 2020 г. най-малко 40% от техния неизпълнителен персонал да бъде съставен от жени.

Това реши Европарламентът в сряда, като заяви намерението си в проект за директива на ЕС, гласуван от него днес.

Депутатите предлагат компаниите, които не успеят да въведат подобни процедури, да бъдат подведени под отговорност. През 2013 г. само 17,6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени.

„Ние приехме една логична резолюция и изпратихме ясен сигнал към Съвета, но също така и към европейската общественост и всички заинтересовани страни", заяви съдокладчикът Роди Краца-Цагаропулу (ЕНП, Гърция), от Комисията за правата на жените.

„Резолюцията изяснява и подобрява откритата, прозрачна процедура за назначаване на неизпълнителни членове на управителния съвет на компаниите, чиито акции се предлагат на финансовите пазари. Парламентът си е свършил работата, а сега е ред на Съвета да продължи напред и да завърши настоящата директива, заедно с нас и с Комисията, преди изборите за Европейски парламент, така че да се придвижим по-близо до равенството между половете, в европейските компании", заяви съдокладчикът Евелин Регнер (С&Д, Австрия) от Комисията по правните въпроси, според когото това ще затвърди борбата им срещу дискриминацията и стремежа към равни възможности за всички на пазара на труда".

Евродепутатите призоваха държавите членки да гарантират, че дружествата, регистрирани на фондовите пазари, ще предприемат ефективни и обвързващи мерки за равен достъп на жените и мъжете до управителните органи, така че да се гарантира, че до 2020 г. най-малко 40% от позициите, без тези на изпълнителните директори, са заети от жени. Публичните дружества ще трябва да постигнат тази цел още през 2018 година.

Когато кандидатите са с еднакво добра квалификация, следва да бъде даван приоритет на кандидата от по-слабо представения пол. Членовете на ЕП подчертават, че квалификацията и заслугите трябва да останат основните критерии.

Правилата за наемане няма да се прилагат за малки и средни предприятия (МСП), т.е. тези, в които работят по-малко от 250 души, иска още ЕП. Въпреки това, депутатите насърчават държавите членки да подкрепят малките и средни предприятия и да им дадат стимули за подобряване на баланса между половете в управителните органи.

Разбира се, в директивата са предвидени и санкции. Фирми, които не спазват правилата, ще трябва да обяснят причината и да уведомят компетентните национални органи за мерките, които са взети, и за плановете си за постигането на целта за в бъдеще.

Санкции като налагането на глоби следва да бъдат наложени в случай на неспазване на прозрачните процедури за назначаване, а не за непостигането на целта от 40%, заявиха депутатите. Те предложиха изключването от участие в обществени поръчки да се добави към списъка с възможните санкции, които следва да бъдат направени задължителни, а не само препоръчителни, както предлага Комисията.

Парламентът одобри измененото предложение с 459 гласа „за", 148 „против" и 81 въздържали се. За да влезе в сила, директивата трябва да бъде одобрена от Съвета на министрите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини