Бунтът на майките. Обричат ли Хасково на асфалт?

Срещата на младите майки от Хасково с кмета Георги Иванов разбуни духовете в града и разгорещи страстите. Съдейки по коментарите във Фейсбук и под публикациите в местните сайтове, повечето хора са възмутени от поведението на градоначалника. „Като не ви харесва, направете си детска градина. Условията в общината са такива”, заяви кметът на протестиращите майки. Мнозина читатели не повярваха на очите си. Не можеха да повярват, че кметът наистина е казал тези думи. Наложи се да добавим в текста в Haskovo.net видео от срещата, за да се убедят.

Убедиха се.

По време на срещата градоначалникът манипулира майките, разчитайки на тяхната неосведоменост. В крайна сметка те имаха срещу себе си човек, натрупал 14 години в администрацията и запознат в тънкости със законите.

«Ето закона. Не съм го измислил аз, гласуван е от парламента. В него пише, че задължителното обучение на 5 и 6 годишните е в училище. В у-чи-ли-ще», натърти кметът, а майките замълчаха смутено.

Това не е вярно. В поправките към закона пише, че задължителното предучилищно възпитание става в улилищата ИЛИ детските градини, по желание на родителите. Освен това пише черно на бяло, че такса за децата в подготвителните групи НЕ СЕ ДЪЛЖИ.

Ябълката на раздора с детските градини в Хасково е новата такса, която трябва да се гласува следващия петък. Месечната сума от 50 лева става 70. 20 лева от тях са постоянна сума, останалите в зависимост от дните, в които малгуганът е бил на градина. За града, печално известен с най-ниските заплати в страната, това е съкрушителен удар.

Майките така и не получиха отговор коя е конкретната причина за увеличението на таксите. В докладната записка на кмета обаче това се вижда, ако човек се взре внимателно в посочените параметри.

През 2011-а и 2012-а общата сума за храна в забавачките е почти една и съща – 1.72 и 1.73 млн. Само за деветте месеца на 2013 година обаче сумата вече е 1.74 млн. лв. До края на годината остава още едно тримечие, тоест общата сума за годината ще надхвърли 2 млн. лв. Броят на децата е приблизително същият, така че единствената смислена причина е поскъпването на «Дусман» - фирмата, която извършва кетъринга.

«Дусман» спечели поредната обществена поръчка на общината през месец май 2012 година. Според обявената поръчка тя трябва да храни детските и социални заведения в общината за срок от пет години. Общата сума на поръчката за тази срок е 12 млн. лв. Средно на година се пада по малко над 2 милиона лева. От сега изнесените данни излиза, че само парите за детските градини ще надхвърлят определения с обществената поръчка лимит.

По думите на кмета на срещата с майките в четвъртък, забавачките са натрупали борч към «Дусман» от 500 000 лева само от началото на годината. От всичко казано дотук може да се направи обосновано предположение, че някъде в края на 2012-а или в началото на 2013-а с фирмата е сключен анекс, с който се изменят параметрите на обществената поръчка и сумата се увеличава. Дали това е така и ако да – с каква сума, е работа на общинските съветници да питат на сесията или още в комисиите.

На срещата в общината майките зададоха много логичен въпрос на кмета: Направил ли е необходимото да поевтини храната? Защо е нужна фирма за кетъринг, няма ли да е по-евтино, ако се готви в градината.

Георги Иванов обясни, че това означава заплати за готвачки, домакини и т.н. Това, което обаче пропусна да спомене, е фактът, че заплатите на педогагическия и непедагогическия персонал (включително готвачки и домакини), се плаща от държавата с делегираните бюджети (това обяснение го има в собствената му докладна за увеличаване на таксите). Иначе казано общината получава трансфер за заплатите от държавния бюджет. Защо тогава е нужна фирма за кетъринг, особено ако е толкова скъпа?

Не е да не се досещаме.

Нататък. От данните във въпросната докладна за таксите четем още, че сумата за храна на едно дете на ден в Хасково излиза 3.90 лева. (В сумата е включена една закуска за 0.60 лв., плащана от държавата).

След многочасово проучване колко струват децата в други общини излизат странни резултати. Сумите варират между 2 и 2.40 лв. Във Враца пък е направо скандална – 1.80 лв. на ден.   

Ако някой успее да открие по-висока цена от хасковската, ще го черпя една бира (от евтините, де).

Накрая не мога да се сдържа да коментирам едно от изказванията на кмета на срещата с майките. «Детските градини съществуват благодарение на общината».

Не, господин кмете, детските градини съществуват благодарение на хората. Общината също съществува заради тях. Вие сте това, което сте, благодарение на тях.    

Ако въпреки протестите на родителите таксата за забавачка се увеличи, това ще има най-малко две мрачни последици. Първата е, че много млади семейства и самотни майки ще паднат с още едно стъпало надолу към бездната на мизерията. Втората, по-страшната е, че властта придобива съвсем уродлив характер, като отказва да се съобрази с мнението на хората и налага други приоритети в харченето на парите им.

И обрича Хасково на асфалт.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини