Цветанов вече е с трето обвинение, забраниха му да напуска страната

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов получи трето обвинение - за длъжностно присвояване в големи размери. Отново му беше наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка", но и забрана да напуска страната. Той ще съди държавата в Страсбург.

Според прокуратурата, като министър Цветанов е ощетил държавата с 50 000 лева от бюджета на МВР. Парите са били изплатени в нарушение на закона като обезщетение за освобождаването на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, който в този момент е бил в затвора в Ловеч. 
"Вече започваш да свикваш – първото, второто, сега третото. Доколкото знам планът е минимум четири, а вече оттам нататък ще видим какво ще става", заяви Цветанов на излизане от следствието, в отговор на въпрос как приема обвинението.
Запитан каква е целта на този план, той отговори, че се търси дискредитация и политическа репресия срещу него, но не отговори кого подозира, предаде "Фокус".
На въпрос смята ли да се оттегли от политиката, той отвърна:
"Аз съм невинен. Този път прокуратурата трябва да докаже всичко, в което ме обвинява".

На излизане от следствието адвокатът на Цветанов Менко Менков, заяви, че той няма забрана да напуска страната. По-късно от прокуратурата обаче официално съобщиха, че му е наложена такава.
Менков обаче каза, че заедно с другия защитник на ексминистъра - Ханс-Петер Ул, още днес ще заведат дело в Съда по правата на човека в Страсбург, затова, че е нарушена презумпцията за невиновност, с което е нарушена Конвенцията за защита правата на човека. 
"Второто и третото обвинение не произхождат от досъдебни производства срещу него, а са извадени материали от досъдебното производство срещу Станимир Флоров (бившия шеф на ГДБОП - б.р.)", каза Менков.

Той добави, че още в предизборната кампания, по анонимен сигнал, е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално заявила преди да е повдигнато обвинение на Цветанов, че е извършил незаконно подслушване. Менков подчерта, че и досега клиентът му не е обвинен за това.
Ексминистърът беше обвинен само за съзнателно бездействие, с което е допуснал негови подчинени от СДОТО да извършват престъпления при използване на СРС-та. 
Цветанов е обвинен и във връзка с разследването срещу Орлин Тодоров, защото отказал да го подслушват
Бившият министър отиде и във Военно-окръжната прокуратура, където беше разпитан като свидетел по делото за полетите на кабинета "Борисов" с "Авиоотряд 28".
"Викнаха ме за полетите с военните летателни средства", каза на излизане той и обясни, че са летели с такива само четири пъти, изцяло по държавни дела.
От прокуратурата уточниха, че Бойко Борисов вече е бил разпитан.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини