7 блок на АЕЦ ”Козлодуй” с американски реактор?

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев разгледа най-новия реактор на АР-1000 на компанията "Уестингхаус", който е известен с изключителните си мерки за сигурност, съобщи bTV.

Директорът на "Козлодуй" Иван Генов обясни, че системите за сигурност на такъв реактор не изискват наличието на ток .

Именно такъв реактор трябва да се използва за строежа на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", който да допълни ядрените мощности на страната през следващите 15-20 години, когато от експлоатация бъдат спрени 5 и 6 блок.

"Това е възможно най-модерната технология от гледна точка на сигурността на населението. Тази технология е необходима на българската държава.

Голямата част от финансирането ще дойде от Ексимбанк, което ясно показва, че САЩ се ангажират с бъдещото развитие на нашите взаимоотношения в икономиката и в енергетиката
", подчерта Драгомир Стойнев.

През следващите няколко месеца министър Стойнев ще предложи на правителството да вземе решение за мандат за преговори с "Уестингхаус".

До 6 месеца ще има и готов финансов модел за публично-частно финансиране. Ако всичко върви по план през 2016 може да започне реална работа по строежа на новите мощности, което отнема още 5 години.

По принцип идеята за изграждането на нов реактор – 7 блок по американска технология на площадката на АЕЦ "Козлодуй" - е изключително полезна от редица гледни точки, заяви Иван Хиновски, от Български енергиен форум, информира БГНЕС.

Първо, ще имаме възможност да съпоставим две различни технологии. Второ, това ще бъде диверсификация на горивните ресурси в ядрената енергетика, защото тук става дума за едно ново ядрено гориво.

Но не трябва да се забравя, че самият процес на съхраняване на това отработено ядрено гориво е доста сложен. По тази причина този въпрос трябва допълнително да се анализира, за да се намери най-оптималния вариант.

Най-важният въпрос, който стои пред изграждането на новата ядрена мощност, е свързан с финансирането на бъдещия проект. Кой ще го финансира? Дали това ще е БЕХ, частна фирма или смесена компания.

Изграждането по американска технология донякъде ще бъде плюс за по-лесното намиране на финансиране, защото става дума за технология, която се изгражда в цял свят. Сравнително по-достъпни ще бъдат кредитите.

Но да не забравяме за една банка не е чак толкова важно какъв е реакторът, а как е пакетиран финансово проекта, т.е. каква е неговата рентабилност.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини