Турция изгони посланика на Египет

Както се очакваше, Турция отговори на египетските действия и обяви посланика им в Анкара за персона нон грата, съобщи "Ройтерс".

В изявлението си по този повод, турският външен министър изразява съжалнието си от това решение, но хвърли вината върху настоящите египетски власти, които са отстранили президента Мохамед Морси чрез преврат.

Турският президент Абдуллах Гюл в телевизионно интервю изрази надежда проблемите да се решат скоро и двете държави да възстановят отношенията си.

Припомняме, египетските власти понижиха нивото на дипломатически отношения с Турция и поискаха турският посланик да напусне Кайро.

Заявлението е направено от представители на египетското външно министерство, като за момента други подробности не се съобщават.

По-късно стана ясно, че тази сутрин посланик Хюсеин Ботсалъ е бил извикан в МВнР на Египет, където му е заявено, че във връзка с намесата му във вътрешните работи на Египет той се обявява за персона нон грата.

Очаква се турският дипломат да се прибере в родината си до три дена, като това не означава, че посолството се затваря. Сътрудниците ще продължат да оказват консулски услуги на турските граждани, живеещи в Египет.

Турско-египетските отношения се влошиха след свалянето от поста на президента на Египет Морси, което доведе до многохилядни протестни митинги, сблъсъци и кръвопролития. Това даде повод на турския премиер Ердоган да осъди остро действията на египетските военни срещу привържениците на сваления президент.

На 15 август двете страни отзоваха посланиците си за консултации, но в началото на септември турският дипломат се завърна в Кайро. Египет обаче заяви, че очаква турските власти да се откажат от острия тон, като дотогава не смята да върне посланика си в Анкара. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини