Защо махмурлукът на 40 г. е по-тежък

Последствията след вечер, в която сте прекалили с алкохола, са ви познати. Но защо махмурлукът в средна възраст ни се струва по-тежък, отколкото в младостта, и има ли физическа причина това да е така? Отговор дават група изследователи от университета в Пенсилвания в САЩ.

Според учените махмурлукът след 40-годишна възраст наистина става по-тежък, което е свързано с редица промени, настъпващи в организма в процеса на остаряване.

Специалистите поясняват – след 30 години човешкото тяло изпитва дехидратация, загубвайки вода със стареенето, като положението все повече и повече се усложнява с напредването на възрастта. При това ситуацията не се подобрява особено, ако човек увеличи приема на вода – махмурлукът няма да стане по-лек. Едновременно с това тялото губи мускулна маска и увеличава масната тъкан. Масната тъкан не може да неутрализира алкохола така, както го прави мускулната, коментират учените. По тази причина слабостта, изпитвана по време на махмурлук, е по-голяма.

„Много хора с възрастта критически се обездвижват. Това са естествени процеси, свързани с процеса на стареене. Нашите органи, например, стават по-малко ефективни. Затова тялото става по-чувствително към сулфитите и танините във виното. А това означава, че повече ще страдаме при махмурлук“, допълва доктор Дейвид Ослин.

Друго изследване на руски генетици също предоставя интересна информация, свързана с употребата на алкохол. Според данните на изследователите в структурата на човешкото ДНК съществуват 39 гена, общи за всички хора и свързани с алкохола.

Хората, които не са склонни да употребяват спиртни напитки, са защитени от лошия навик, благодарение на специални гени.

Учените потвърждават, че алкохолизма не може да бъде отнесен към наследствените заболявания. Те обаче поясняват, че в организма могат да бъдат открити гени, които повишават склонността към употребата на алкохол. Данните от изследването може да бъдат използвани за изработване на успешни стратегии за борба с алкохолизма.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини