Кой? Кой открадна парите на НЗОК и разби здравеопазването

Народните представители не успяха да гласуват Закона за бюджета на НЗОК на второ четене, тъй като времето не им стигна, защото дебатът за бюджета на Касата за 2014 година отново се съсредоточи върху много други теми, но не и здравеопазването.

Особено внимание предизвика предложението на ГЕРБ извадените 1,4 млрд. лева от бюджета на касата по времето на Симеон Дянков, да бъдат върнати.

Откраднал ли е в действителност Симеон Дянков резерва на касата от 1,4 милиарда лева, поиска да бъде обсъдено в зала бившият здравен министър Десислава Атанасова.

По нейни думи на заседание на здравна комисия финансовият министър Петър Чобанов е обяснил, че тези пари са налични в сметките на републиканския бюджет.

В отговор на трибуната излезе Емил Райнов от БСП. В типичния си стил той се върна на изказването на Снежана Дукова от опозицията, която миналата седмица предизвика фурор с думите си, че „когато приливът отмине, се вижда кой се къпе гол“.

„Приливът отмина на 12 май, видя се кой остана по евино облекло и вместо да търсят смокиновия лист, стоят пред нас и говорят нагло и дебелокожо.“, обърна се той към колегите си от ГЕРБ.

Райнов „захапа“ ГЕРБ и на други теми. Той запита в какво ще се притеглят пораженията на ГЕРБ в здравеопазването - в тонове керосин, изразходвани за полетите на Авиоотряд 28, или с тонове асфалт. „Колеги, запазете поне капка достойнство.“, настоя Емил Райнов.

Малко след Райнов към трибуната се насочи Снежана Дукова. „Искайте разрешение, когато трябва да цитирате някого. Когато се цитира класик, се иска разрешение“, каза тя, припомняйки, че миналата седмица двама депутати са я обявили за класик.

„Аз онемявам от вашето мълчание – вляво и в център. Вие мълчите, първо, защото ви е срам за този бюджет и защото нямате аргументи да станете и да го защитите. Срам е, когато има такива предложения от опозицията и вие ги отхвърляте, защото искате да мине тихомълком по терлици. Няма как да кажете на глас, че здравето на българите е в опасност и че този бюджет на НЗОК наистина е опасен.“, заяви Дукова, като изрази съжаление, че дебатът не се предава на живо.

 

„Извинявам се, колежке. Следващия път ще ви питам, а като бонус ще предложа вашите изказвания да се предават на живо.“, отговори Райнов.

Владислав Горанов направи опит да призове дебатът да се върне в полето на експертността. По негови думи в Бюджет 2014 година по никакъв начин не е заложена реформа в здравеопазването.

Думата взе и министърът на финансите Петър Чобанов. Той се спря на предложението на Атанасова, като допълни, че няма да коментира финансовата изрядност на това предложение.

"Тези пари ги няма. Тези пари вие предпочетохте да ги изхарчите за текущи бюджетни нужди и да задраскате усилията за здравна реформа, която беше предначертана и оставена наготово. Вие избрахте друг път на развитие.", заяви Чобанов.

Министърът отговори и на критиките на ГЕРБ. "Разграден двор е Здравната каса – разградихте двора, отворихте много нови врати за изтичане от системата. За вас бюджетът продължава да бъде само количествен израз. За вас качеството изглежда няма значение. Тук се говори за един нормален диалог, който се опитваме да градим с гилдията, който липсваше по ваше време. Това е връщане към нормалността“, заяви финансовият министър.

„Тук се говори как Бюджет 2014 дава ниско ниво на здравна сигурност и лошо ниво на здравни услуги - отново констатация за вас самите и в какво състояние оставихте здравеопазването. Смятам предложението най-малкото за неуместно и то няма ви даде индулгенция.“, завърши той.

Тук трябва да попитаме „Кой?“. Кой трябва да отиде на прокурор – дали Симеон Дянков или неговият финансов заместник? Или тези 85 депутата от ГЕРБ, които одобриха този пладнешки грабеж. Отговорността е на ПГ от ГЕРБ.“, скочи и Мая Манолова.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини