Камерън увери: Няма да дискриминираме българите

Британският премиер Дейвид Камерън е уверил президента Росен Плевнелиев, че каквито и мерки да предприеме за трудовия пазар, няма да са дискриминационни и ще важат за всички членки на ЕС. България пък ще следи изкъсо мерките в социалната система на Великобритания, предаде БНР.

Двамата са обсъдили кампанията срещу свободното движение на хора и по-конкретно срещу българите на срещата на Източното партньорство във Вилнюс.

Камерън вече обяви, че предприема мерки, ограничаващи достъпа на имигранти от страни в ЕС до британската система за социални помощи, а България ги опреди като "дискриминационни".

Камерън уверил президента ни, че позицията на кабинета му не е насочена конкретно срещу България и Румъния. Подчертал също, че каквито и мерки да бъдат предприети - те ще бъдат синхронизирани с европейското законодателство, съобщиха БНР и БТА.

"Имаме пълното разбиране, че януари ограниченията падат. Всички задължения от гледна точка на общоевропейското право за Великобритания, но и за България, и за Румъния, ще останат в сила. Това, което Великобритания се опитва да направи, сме уверени от тях и получихме ясния ангажимент, че ще бъде в рамките на общоевропейските правила", каза Плевнелиев, цитиран от БНР.

Той добави, че са чули внимателното позицията на Обединеното кралство и очакват да видят какво конкретно ще се предприеме.

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че България и останалите страни членки не биха приели идеи от Лондон за промяна в европейските правила за свободно движение.

По думите му е приемливо, ако става въпрос за реформи във вътрешното законодателство, които променят системата за предоставяне на помощи, други неща, които ще обезкуражат част от социалния туризъм, ако е в рамките на европейското законодателство.

"Но мерки, които ще ограничат, или ще поставят подобни бариери, свързани с равнища на БВП или други бариери пред свободното движение на хора и капитали, те няма как да бъдат приемливи нито за България, нито за една огромна част от страните членки, защото това движение на хора създава допълнителни възможности за икономиките в ЕС и трябва да бъде признато",
каза Вигенин.

По-рано днес зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг попита Великобритания дали иска да остане член на ЕС и я предупреди, че като такъв трябва да приеме свободата на движение на хора, включително от България и Румъния.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини