Неофит се мести в монашески дом

Патриарх Неофит се мести в истински монашески дом в Софийската митрополия. Ремонтът на крилото, който започна след избирането му за глава на църквата, най-сетне приключи. Идната седмица Негово Светейшество ще започне да пренася багажа си,  основно книги, които сега се намират на две места. Той има лични вещи както в Русенската митрополия, така и в апартамента си в Светия синод, където живее сега, докато е в столицата.

Дори и след освежаването патриаршеското крило на ул. „Калоян“ остава оскъдно и семп­ло обзаведено. От стените е свалена част от дървената ламперия и са боядисани в бяло. Помещенията са тесни и малки. Никъде няма телевизор. Спалнята на патриарха е обзаведена с резбовано легло, на което е сменен само матракът. То е от времето на патриарх Кирил и след дядо Максим Неофит ще е третият, който ще спи на него. Срещу кревата има малък молитвен кът с две икони, избрани от предшественика му. Те са на свети Максим Изповедник и на света Марина. Неофит не е поискал да ги смени.

В личния кабинет на патриарха има само бюро и стол. В трапезарията има маса и десет стола, където често ще кани владиците от Светия синод. Банята и тоалетната са ремонтирани по времето на патриарх Максим. Дядо Неофит запазил и двете жени, които се грижеха за предшественика му. Те ще му готвят и чистят. Патриархът се местел с неохота. Мястото го натъжавало, защото му напомняло за патриарх Максим, когото той много обичал и почитал. За разлика от Неофит Руският патриарх Кирил живее в истински лукс и разкош, обясниха духовници, които са посещавали резиденцията му в Даниловския манастир в Москва.  

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини