Сирийците в Ковачевци искат по-бързо статут на бежанци

Сирийски граждани са издигнали вчера лозунги на английски език в Центъра за временно настаняване на имигранти в Ковачевци, в които настояли бързо да получат документите си със статут на бежанци. 

Това съобщава пресслужбата на областната администрация в Перник. На хората, настанени в лагера, са били разяснени разпоредбите в българския закон за издаването на статут на бежанец. 

Ситуацията в лагера в момента е спокойна, увери началникът на Областния кризисен щаб Галина Никодимова, цитирана от БТА. По данни на Агенцията за бежанците по подобна схема провокации са били предизвикани и в други центрове за временно настаняване на имигранти в страната, твърди още пресслужбата на пернишката областна администрация.

В лагера в Ковачевци пребивават 349 души от различни националности. "Интервюирането и издаването на техните документи се извършва ритмично, но процедурата е доста бавна. Изисква се информация за всеки поотделно от неговата родина, което отнема време. Целта на експертите е да не допуснат в страната ни хора, представляващи заплаха за националната сигурност", се казва още в съобщението на пернишката областна администрация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини