Иран изстрелял втора маймуна в космоса

Световните медии са доста скептични относно съобщенията и фактите за иранските космически маймуни. Иран никога на призна официално за неуспешно изстрелване през 2011 г., а агенциите публикуваха снимки с маймуната от 2011 и началото на 2013, когато излезе съобщението за успешен полет през януари.

Иран успешно изстреля за втори път маймуна в космоса. Съобщението за това е публикувано в събота на сайта на президента на ислямската република. Маймуната на име Фаргам се е върнала на Землята жива и здрава.

За първи път Иран изстрелва ракетата носител с течно гориво. По данни на IRNA, стартът е бил в събота сутрин. капсулата с Фаргам е била изведена на 120 километра от Земята и е била там за 15 минути.

Иран изстреля първата успешна маймуна през януари 2013 год, а през септември бе съобщено, че следващия ирански космически пътешественик ще е персийска котка. По-рано Иран изпрати в космоса други живи същества - червей, костенурка и мишка. Астронавт ще полети през 2021 год., според иранската космическа програма.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини