Спортист №1 на Хасково тежи точно 207 кг

16-годишния Христо Сотиров вдига спокойно над 200 кг


Званието спортист №1 на Хасково тежи точно 207 кг, стана ясно след днешната класация на местните спортисти за 2013-та година. Победителят при юношите Христо Сотиров заслужи да е отличието на града със сребърния медал от Европейското първенство по вдигане на тежести в Литва с постижение 207 кг двубой/92 изхвърляне, 115 изтласкване/. "Тежко" е и първото място в класацията за мъже и жени, спечелено от щангистката Мая Иванова. Предвид пола й обаче, килограмите бяха по-малко – 186. С тях тя спечели бронзов медал на европейското първенство в Албания.

Хегемонията на тежкоатлетите се затвърди от титлата „треньор на годината“, която отиде при Живко Архондев. Човекът преживя тази година инфаркт, разтурване заради допинг скандал на градения с години отбор по силов трибой, но въпреки всичко се вдигна на крака и започна да прави това, което най-добре умее - да кове шампиони.

Специално за новата надежда на родните щанги Христо Сотиров се очертава бляскаво бъдеще. 9-класникът е национал и е гласен за младежката олимпиада по вдигане на тежести. Подобно на истинските олимпиади и тя се провежда веднъж на 4 години и стойността на отличията са много високи. Събитието предстои през 2014 година.

Сотиров изпревари при юношите още двама представители на силовите спортове. Втори остана Енгин Исмаил, борба свободен стил, който е 5-ти на световно първенство. Трето място заслужи боксьорът Александър Калинов с бронз от ЕП. Пълните десетки при юношите и мъжете може да видите по-долу.

При мъже и жени след Мая се нареди хасковската тенис прима Диа Евтимова, която записа победа в международен тенис турнир. В момента Диа следва пътя на победата на другия край на света. Тя е в Мексико на състезание от календара на WTA. 3-ти в класацията е джудиста Християн Христозов, шампион на България и бронзов медалист от Балканско първенство.

Отбор на годината при юношите е Бадминтон-скуош клуб „Хасково“, а при големите е ФК „Хасково“, втори в първенството на Б професионална група по футбол.

Победителите в класациите получиха купи, грамоти и по 400/350 лв. парични награди. С финансови бонуси/но по-малки/ си тръгнаха всички до трето място.

Ето и десетките на най-добрите спортисти на Хасково за 2013-та година:

Юноши/девойки

1. Христо Сотиров-вдигане на тежести
2. Енгин Исмаил-борба свободен стил
3. Александър Калинов-бокс
4. Райна Георгиева-хандбал
5. Тихомир Баротев-аеробика/Виолена/
6. Силвия Вангелова-карате/ Вадо-рю/
7. Дарина Пашова-аеробика/Мегаспорт/
8. Даниел Николов-бадминтон
9. Станимир Делчев-бокс
10. Васил Ривов-карате

Мъже/жени

1. Мая Иванова-вдигане на тежести
2. Диа Евтимова-тенис
3. Християн Христозов-джудо
4. Недялко Хубенов-футбол
5. Тодор Михов-борба кл.стил
6. Антоанета Вълкова-хандбал
7. Божидара Топузова-бадминтон
8. Вадет Маринов-бокс
9. Ангел Колев-хандбал
10. Недялко Манолов-хандбал

Г.Христов

Мая Иванова стана №1 при жените
Всички шампиони
Отбор №1 при юношите БСК "Хасково" с треньор Пейо Байчинов
Бай Недял взе купата за ФК "Хасково". Връчи му я легендата Коце Латинов
Живко Архондев пак е №1
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини