Полицията нащрек по Коледните и новогодишни празници

Полицейските служители в Хасковска област вече са създали организация за засилено присъствие и контрол с цел недопускане нарушаването на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на коледните и новогодишни тържества, информираха от МВР. Специални мерки се предприемат за гарантиране безопасността при провеждане на увеселителни прояви по Коледа и Нова година.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. 

Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни),  в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места, включително и в новогодишната нощ.  

Всички публични мероприятия в празничните дни  ще бъдат охранявани от полицейски служители, ще бъде засилен пътния контрол. 

През празниците Коледа и Нова година се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините - употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата  и образуването на колони по най-натоварените участъци и проходите. При влошаване на времето има опасност от задръствания.

Празничната суматоха, свързана с подготовката за  Коледа и Нова година е и удобен момент за крадците, които използват навалицата около пазарите, празничните базари и местата за масово събиране на хора. Те се възползват се от празничната приповдигнатост и разсеяност  на хората.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка.

В почивните дни около Коледа и Нова година  мнозина предпочитат за посрещнат празниците с близки и приятели извън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. При продължително отсъствие е добре доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията.

Специални мерки за безопасност предприеха и пожарникарите. В навечерието на празниците огнеборците провериха църкви, увеселителни и туристически обекти. Внимание е обърнато на наличието на уреди за първоначално пожарогасене, наличието на условия за успешна евакуация, състоянието на отоплителните съоръжения и електрическите инсталации. Дадени са указания за извършване на инструктажи на персонала и служителите на съответните обекти. Всички църковни служители, които ще участват в отслужването на празничните литургии са инструктирани за действията, които трябва да предприемат при пожарен инцидент. Приоритетно огнеборците са проверили местата, на които ще бъдат проведени новогодишни концерти и детски тържества. С организаторите на празничните мероприятия са уточнени мерките по осигуряването на пожарната безопасност.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини