В края на 2013 -та: Затвори и последната интернет зала в Димитровград

Добри Сталев в интернет залата, която затвори преди дни

Времето на интернет залите, които събираха десетки геймъри в Димитровград безвъзвратно отмина. Преди дни врати затвори и последната работеща зала - Spider, намираща се под тунелите на бул."България". Тя работи от 1999 година.

Откриваме собственикът й Добри Сталев в затвореното вече помещение. Прибира компютъри, монитори, клавиатури в кашоните. Разказва, че някак естествено се е стигнало до този момент в малък град като нашия. Появиха се новите технологии - телелефони с интернет, свободна интернет зона, а всеки има компютър в своя дом, разсъждава Добри.

Последно за час достъп до интернет посетителите в залата са плащали 1,40, а желаещите да играят - 1,20 на час. "В момента, за да оцелеем трябва да вземаме над 2 лв. за час. Няма кой да плати тази цена", смята собственикът.

Допълва, че освен напредъка на технологиите, друга  причина да затворят залите е липсата на приходящи хора в Димитровград като студентите.

Не се е осъществила и хубавата идея на Добри, подобни места да бъдат съхранени заради геймърски турнири, като за целта подкрепа би оказала евентуално и местната власт. Подобни начинания вече си организират и тукашни училища, припомня собственикът.

С носталгия Сталев си спомня за времето когато в Димитровград е имало 18 интернет зали. Това е било в периода 2002-2005 година. Днес функцията на някогашните зали е иззела донякъде тукашната библиотека, която осигурява достъп до интернет след дарение на техника, осигурена от фондацията на Бил Гейтс.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Компютрите, ползвани от геймърите пред време
Така изглежда зала днес

Снимка на пълната интернет зала, направена от Добри Сталев

Затворената зала отвън

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини