БСП срещу монопола: Щандове само с български продукти

Румен Гечев

Една от мерките за защита на родното производство е разкриване на щандове само за български стоки в големите хипермаркети.
Предложението е на зам.-председателя на икономическата комисия в парламента Румен Гечев, пише "Монитор". Мярката е част от пакета антимонополни закони, които левицата подготвя и смята да предложи през февруари.

Най-малкото, което очакват родните доставчици, е да бъдат третирани като чуждестранните, защото сега те получават по-малка търговска отстъпка, освен това времето за плащане при тях е по-дълго, каза депутатът от Коалиция за България.

Според него при чуждите доставчици често се случва веригите първо да плащат, а след това да получават стоката.

Решение на проблемите между търговските вериги и производителите ще се търси с промени в Закона за защита на конкуренцията, уточни проф. Гечев.

Обмисля се поставянето на максимален срок, в който да се прави плащането, така че родните фирми да не бъдат в неизгодна позиция.

Ще бъдат взети мерки българските компании да не бъдат принуждавани да връщат на веригите част от нищожната си печалба обратно под формата на такси и заплащане на реклами - по обяснението на запознати с готвените промени, както пише вестникът.

Голяма част от чуждите хипермаркети не плащат данък печалба на държавата. Затова са предвидени и засилени проверки по веригите, каза още Румен Гечев. Чуждите инвеститори са добре дошли у нас, стига да внасят пари в хазната, споделя той.

Депутатът смята обаче, че българските доставчици трябва да бъдат по-добре организирани и да се създадат условия за доброволното им пазарно коопериране.

Други идеи

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще подкрепи инициатива на сдружение "Произведено в България - съюз на малкия и средния бизнес" за изграждане на хипермаркет, в който да се продават главно стоки на български производители. Това каза неотдавна министър Драгомир Стойнев с аргумента, че българските производители трябва да бъдат подкрепени.

Депутати от левицата пък предложиха големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини. Идеята обаче бързо беше отхвърлена след масово недоволство сред граждани и търговци.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини