Екшън план разделя МИЕ на две, а БЕХ - на три

МИЕ ще бъде разделено на две, съобщи в. "Преса", позовавайки се на екшън план на кабинета, наречен 16/16. Ново министерство ще отговаря за енергетиката ни.

Планът съдържа 16 мерки за стабилизиране на енергийния сектор у нас, които трябва да бъдат изпълнени до 2016 г. Той е изготвен от Кирил Цочев - търговски министър от времето на Жан Виденов.

Резки движения и структурни промени в кабинета обаче няма да се правят преди изборите за европарламент през май.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще  даде днес пресконференция по темата.
Документът е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои, допълва "Монитор". След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия.

Първата от мерките предвижда отделянето на енергетиката в отделно министерство. Според запознати вече дори била ясна бройката на заместник-министрите.  Те щели да бъдат трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият – за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Сред 16-те мерки за рестарт на енергетиката били набелязани и такива, свързани с определянето на цените на електрическата енергия. Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените от сегашния разходо-ориентиран. Пазарно ще се определят и цените на природния газ.

Причината да се мисли за такива мерки било, че според европейските норми от 2015 г. пазарът на еленергия у нас трябва да се либерализира напълно. Това означава, че вече и домакинствата у нас ще могат сами да си избират доставчика на ток и газ. Ускоряване на изграждането на енергийната борса също било сред набелязаните мерки. 
План 16/16 предвижда също и закриването на държавния Български енергиен холдинг. На негово място ще бъдат създадени три нови компании – електроенергийна, хидроенергийна и газова. В тях ще влязат държавните активи в съответните сектори.

В електроенергийната компания ще се включат НЕК, ЕСО, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" и държавните мини. Към нея можело да бъде прехвърлен и делът на НЕК в американската "Контур Глобул Марица-изток 3". Той е 27%. Засега е останал отворен въпросът за проектната компания за 7-и блок ­ "АЕЦ "Козлодуй" – Нови мощности", която е собственост на АЕЦ "Козлодуй".

Втората компания, за чието обособяване се говори е хидроенергийна. Към нея можело да минат ВЕЦ-овете на НЕК, каскадите и всички язовири. В момента големите язовири у нас, които се ползват за производството на ток са собственост на дъщерна компания на НЕК.

Към третата холдингова компания, която щяла да е газова, щели да влизат "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", пише "Монитор".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини