Цацаров за Волен: Удря полицай, а говори за политически натиск

"Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай, и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск, се е объркал", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет, във връзка със скандала на летище „Варна", предизвикан от лидера на „Атака" Волен Сидеров.

Обвинител №1 обяви, че няма данни за провокация или предизвикателство от страна на културното аташе на Франция. „За мен има хулигански действия и за тези хулигански действия се полага наказателна отговорност. Какъв политически натиск? Политически натиск по отношение на поведението му на аерогарата, политически натиск по отношение на поведение към униформен полицай?", каза Цацаров.

„На място е имало три групи полицейски служители - „Гранична полиция", ОДМВР - Варна и служители на службата за сигурност на аерогара „Варна". Според данните всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление не са получили същото отношение. За съжаление един от тях е бил ударен", добави Сотир Цацаров.

"Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, е длъжен едва ли не да те обслужва - каза още Цацаров. - Депутатът е гражданин като всеки от нас. Аз съм главен прокурор, но съм гражданин. Вие сте журналист, но сте гражданин. Народният представител е гражданин като всички нас, който трябва да се отнася с минимум две, условно казано, стъпала по-голямо уважение към униформения полицай. А униформеният полицай е бил безкрайно коректен. Ние защитаваме тук държавността".

„Ако има разрешение за имунитета на Волен Сидеров, или ако той самият подаде такава декларация, т.е. отпаднат пречките да продължи нашата работа, съдебното производство ще продължи и тук, но не с много действия. Едно от тях е разпитът на френския дипломат, както и разпитът на бордния персонал, т.е. стюардесите, които е трябвало да бъдат освободени, защото най-малко коректно би било - да правим задържане на самолета. Депутатите също ще бъдат разпитани. Нали не виждате механизъм, по който депутатите могат да бъдат принудени, призовани, след като всеки от тях държи изключително стриктно на своя имунитет, да бъдат задържани на място. Те са показали своята депутатска карта", каза още главният прокурор.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини