11 от 26 души от кетъринг-фирма с открити стафилококи

При 11 от общо 26 служители на фирмата за кетъринг, приготвяла храна за училища в Сливенско, е установено наличие на стафилококи.

Микробиологичното изследване е положително за това, че те са носители на бактерията стафилококус ауреус, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев, цитиран от "Фокус" и "Сливен Нет".

Всички работници с положителни проби са отстранени от работа, като следва да им бъде проведено лечение. Вчера главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че стафилококите са силно преносима зараза и всеки четвърти може да я носи.

Общо 110 деца от 5- до 15-годишна възраст бяха доведени в сливенската болница в петък. 60 от тях бяха  хоспитализирани в областната и Военната болници, а 50 ученици бяха  оставени на домашно лечение. Всички деца са обядвали пилешка супа, доставена в училищните трапезарии от фирмата за кетъринг "Кей енд ви" ООД. Тя обслужва 21  училища в общините Сливен, Котел и Твърдица.

Изследваните служители работят в кухнята на фирмата, на която по Закона за храните ще бъде наложен акт в размер най-малко на 4000 лева, допълни д-р Пенчев.

Размерът на наказанието е такъв, заради още едно нарушение на фирмата от миналата година. Тогава в соковете, предлагани на децата, бяха открити оцветители,” коментира шефът на сливенската дирекция по безопасност на храните.

Д-р Пенчев каза още, че фирмата е спряна от дейност, но имало сигнали, че е имало опити за доставка на храна на училища. Сигналите се проверяват.

От РЗИ -Сливен са издали предписание до фирмата, според което всички  работници трябва да преминат медицински прегледи при личния си лекар,  като за да бъдат допуснати до работното си място, трябва да представят  заверени здравни книжки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини