Роди ме, мамо, вкъщи

През изминалата седмица поредната майка, любителка на естественото раждане, се сдоби с рожба у дома си. За появяването на момченцето на бял свят акуширал таткото. Дори разрязал външните полови органи на жена си, за да се роди детето по-лесно. След това сам направил и шев. Успял също да клампира пъпната връв. Резултатът - детето и майката са приети по спешност в болница. Бебето е било полумъртво, с тежка дихателна недостатъчност, а жената е с инфекция.

Случаят отново повдигна въпроса трябва ли да се върнем 100 години назад, откогато датира и поговорката: „Бременната жена е с единия крак в гроба“. Но пък е раждала възможно най-естествено - на полето. Където е и умирала след това. А от всеки десет новородени са оцелявали едва половината.  В XXI век все повече дами отказват да постъпят в болница, защото обстановката била стресираща. Или понеже докторите били груби, или пък защото били чели в интернет колко е хубаво да се сдобиеш с рожба в собствената си вана. За да се появи модата „Роди ме, мамо, вкъщи“ обаче, не са виновни само те. В повечето случаи става дума за осъзнат избор на образовани жени, подведени от цял куп неправителствени организации, сред които дори Българският Хелзинкски комитет. Които умело рекламират ползите от „естественото“ раждане, но услужливо премълчават за опасностите, които то крие. И все по-кресливо настояват раждането в домашни условия под медицински контрол да бъде узаконено. Със сигурност вина имат и онези политици, които години наред копаят пропаст между пациентите и техните лекари. Понякога нарочно, понякога от глупост, но пропастта е факт. Справка - Цветан Цветанов и случаят с мъртвото бебе в Горна Оряховица. 

Хора, осъзнайте се. Вече има всякакви екстри - водно раждане, с музика, без музика, може да си изберете лекар, дори час, в който отрочето ви да проплаче. И частни, и държавни клиники ще угодят на глезотиите ви. Но в определените за това места! Съвременната медицина безспорно си има недостатъци и един от тях е, че прекалено лесно се пристъпва към медицинска интервенция по време на раждане. Но да се реагира на проблема, свързан с прекалената интервенция, с тотално отхвърляне на всякаква намеса, е абсурдно. Ами ако утре на някого му хрумне, че е много стресиращо жена му да влезе в болница за мозъчна операция? И след като е изгледал всички сезони на „Доктор Хаус“ и чете редовно bgmama, може да реши да й отвори черепа „естествено“, с подръчни материали.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини