Целият свят трябва да помни героите от Ленинград, обяви Путин

Целият свят трябва да помни акта на геройство на съветския народ и на жителите на обсъдения Ленинград, и че всички се пожертваха за нацията с цел да се защити от фашизма.

Това обяви руският президента Владимир Путин във връзка със 70-годишнината от края на блокадата на Ленинград (сегашен Санкт Петербург) през Втората световна война, предаде „Гласът на Русия".

Наше задължение е да бъдем сигурни, че нищо не е забравено. Това е най-важното нещо. Нищо не трябва да бъде изгубено. Руският народ и другите народи трябва да помнят тази трагедия и куража, и героизма на съветския народ и жителите на Ленинград", каза Путин по време на среща с ветерани от Втората световна война.

Той подчерта, че днес народът трябва да направи „всичко, за да не се случи такава трагедия отново".

Путин припомни, че само за четири месеца, от края на 1941 година до началото на 1942 година, са били убити 360 хиляди цивилни в Ленинград. Данните се равняват на общия брой на загиналите във Великобритания по време на Втората световна война.

Само си представете разликата в броя на жертвите в Русия, които трябваше да се жертват в интерес на колективната победа, в сравнение с останалите страни", добави той.

Путин положи венци на монумента "Родината майка" в Санкт Петербург и на един от масовете гробове в Пискарьовското гробище.

Няколко хиляди души гледаха подготвения парад в града.

Блокадата на Ленинград продължава 872 дни - от 8 септември 1941 до 27 януари 1944. Блокадата е пробита от Червената армия на 18 януари 1943.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини