Партиите се разбраха за еврофондовете до 2020г

Осем стратегически приоритета бяха набелязани на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента с тема еврофондовете.

Консултативният съвет, в който участваха премиерът, вътрешният министър, шефа на парламента и лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", излезе със становище.
В него се казва, че максималното усвояване на европарите по споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014 – 2020 г. е важно за устойчивото икономическо развитие и просперитета на българските граждани. 
Становището е прието с единодушие, но с особеното мнение на „Атака”. 
Осемте стратегически приоритета за страната до 2020 г. са: 
- подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; 
- намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване;
- постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал; 
- развитие на аграрния отрасъл за осигуряване на хранителна сигурност и за производство на продукти с висока добавена стойност при устойчиво управление на природните ресурси; 
- подкрепа на иновационните и инвестиционни дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; 
- укрепване на институционалната среда за по-висока ефективност на публичните услуги за гражданите и бизнеса; 
- енергийна сигурност и повишаване на ресурсната ефективност и Подобряване на транспортната свързаност и достъпа до пазари. 

Според президента трябва да има добро управление и достъп до качествени обществени услуги, както и ефективно прилагане на електронно управление. 
КСНС прие и четири приоритета за еврофондовете: образование, квалификация и заетост за приобщаващ растеж; научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж; свързаност и зелена икономика за устойчив растеж; добро управление и достъп до качествени обществени услуги. 
Премиерът Пламен Орешарски пък заяви, че е доволен от дискусията и заключенията, защото всички са се обединили, че това е надпартийна задача. Той подчерта, че стратегическите приоритети в „България 2020” са включени в управленската програма на кабинета. 
Той представи доклад, в който се казва, че според предварителните разчети на Министерството на финансите разполагаемият ресурс за политики и мерки, насочени към растеж и развитие на социално-икономическата система в тригодишния период 2014-2016 г., е близо 28 милиарда лева, или над 10 на сто от прогнозния БВП за периода. 
Във втората половина на 2013 г. на базата на предприетите засилени действия потенциалните загуби на евросредства от програмния период 2007-2013 г. са сведени до 35 млн. евро, отчете пък правосъдният министър Зинаида Златанова.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини