Новият и най-социален закон за МВР

С 12 гласа „За" и 7 „Въздържал се" Социалната комисия на парламента прие на първо четене предложения от МС Закон за МВР.

С новия закон за МВР се цели по-ефективно управление на министерството като система. Това заяви пред социалната парламентарна комисия заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Пред депутатите той представи новия закон за МВР.

Цели се по-ефективно управление на човешките ресурси, увери заместник-силовият министър. В новата разпоредба е залегнало ясно разграничаване на политическото и професионално управление на МВР.

Главният секретар на МВР ще е с мандат. Ще се назначава от МС по предложение на вътрешния министър, е записано още в новия проект на МВР. Това е най-социалният закон за МВР, който се предлага, категоричен бе Васил Маринов.

От думите му стана ясно, че се облекчава и правото на полицаите да упражняват своите хобита.
За пример той обясни, че при сега действащите разпоредби, служителите на реда не могат да се занимават с пчеларство. Вече няма да се уволняват полицаи за отглеждане на пчели, каквито случаи е имало в практиката.

Ясно се регламентират и нощния труд и работата по празници на полицаите.

Всички служители на реда, които работят на трудов договор, ще се возят безплатно в градския транспорт. Полицаите вече ще могат да полагат извънреден труд в рамките на 70 часа на тримесечие. Допълнителния труд на полицаите ще се компенсира с финансови бонуси.

Според Васил Маринов, ако служителите на реда се чувстват социално сигурни, ще могат да се съсредоточат върху останалите си задължения.

Представителят на една от синдикалните полицейски организации в МВР, Галентин Грозев, заяви, че подкрепя закона. Тези мерки са закъснели, увери той. С промените полицаите щели да са в много по-добро положение. Благодарни сме на МВР, че подкрепи нашите предложения, обясни той. Не се молим за социални помощи, а искаме достойно заплащане, каза Грозев.

Светлана Ангелова от ГЕРБ подчерта обаче, че над 10 милиона лева ще струва екстрата служителите на реда на трудов договор да ползват без пари в обществения транспорт.

Заместник-министърът увери, че МВР ще се справи с тези допълнителни разходи в рамките на собствения си бюджет.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини