“Ничия земя” и в Кърджали

Бахчеванова с посланик Уорлик

На 10 февруари 2014 г. В рамките на месеца на Америка в Кърджали в Обединен детски комплекс от 18 часа ще бъде открита изложбата “Ничия земя” на Светлана Бахчеванова.

Изложбата е показана за първи път в София през 2012 г. Подготвена е със съдействието на Посолството на САЩ и е открита от тогавашния посланик Джеймс Уорлик. В Кърджали също се показва със съдействието на посолството и с личното разрешение на авторката, която ще се включи по скайп за откриването на 10 февруари.

Светлана Бахчеванова е фотограф на свободна практика, носителка на фотографски награди. В началото на 1989 г. става член на първата организация за защита на човешките права в България, чиято цел е да подкрепи екстрадираните турци, срещу насилственото покръстване и срещу смяната на имената. Работила е във вестник „Демокрация” и в БТА като завеждащ фотоотдела. От 2001 г. живее в Ню Йорк. От 2010 г. Светлана поддържа сайта FotoEvidence (фотосвидетелство). Това е уеб-платформа за документална фотография с фокус върху теми, свързани с нарушаване на човешките права и социални несправедливости.

 

Изложбата „Ничия земя” е документален разказ за три села от община Сандански - Пиперица, Лехово и Голешово. След 1950 година започва изграждането на телена мрежа по границата, тъй като границата България-Гърция е едно от най-преките места от Източна Европа към свободата и затова трябва да се пази добре. Но някои села, като тези трите, остават в граничната зона, която е в радиус от 5 километра от границата с Гърция. От китни села с 500-600 жители, те се превръщат в западнали и изоставени места с по десетина старци.

 

При своето посещение в „ничията земя”, Бахчеванова среща само възрастни люде. Млади хора не живеят в тези села, но понякога ги навестяват, за да видят родителите си. „До селото линейка не стига. Доставка на продукти няма, много отдавна е затворил последният магазин. Някакви абсолютно затворени хора живеят там и живеят само със спомените си. На много от кадрите са запечатани хора разглеждащи снимки, защото избелелите образи на хартия са всичко, което имат.” - споделя фотографката при откриването на изложбата в София на 3 май 2012 г.

 

 

 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини