Момчилград чака своя милион от Вежди Рашидов

През 2011 г. министърът на културата в кабинета на ГЕРБ Вежди Рашидов връчи на община Момчилград чек на стойност 1 милион лева, но парите, предвидени за изграждане на специална конструкция шато над Орфеевото светилище край село Татул не се появиха. Администрацията беше изготвила проект за шатото така, както и Кърджали изработи подобен за Перперикон. Финансовият министър Симеон Дянков, който връчи такъв милионен чек, също излъга надеждите на областния град. Така културно-историческите паметници в района се сдобиха с кухи обещания от страна на вече бившите управляващи и с провалени проекти. Вчера по този повод ръководителят на археологическите проучвания на Перперикон и татул проф. Николай Овчаров намекна, че всяко правителство наследява завещаното от предходното, в това число и дълговете му наред с неизпълнените ангажименти.

Сега община Момчилград планира да финансира със собствени средства наложителните археологически разкопки и научни изследвания на територията на местността "Харман кая". Това е заложено в общинската програма за развитие на туризма през 2014 г., съобщиха от администрацията. Уникалното скално светилище набира все по-голяма популярност сред туристите, но остава непознато за широката общественост. Досега историческият паметник не е проучван с помощта на системни археологически и геофизически методи. Според археолозите в подножието на "Харман кая" личат останките на вероятно един от най-големите тракийски градове. Откритата керамика се датира от учените между VІ и І в. пр. Хр. В близост до култовото място, в скалния склон над реката, е издълбана гробница.

В общинския бюджет за 2014 г. се очаква да бъдат заделени средства за нови археологически разкопки в светилището на Орфей при село Татул. Последните разкопки на мегалитния паметник са извършени през 2008 г. Тогава са отпуснати 50 000 лева в рамките на проекта "Татул – светилището на Орфей" по линия на програма ФАР. В последното издание на кампанията "Чудесата на България" светилището на Орфей се класира сред първите 20 културно-исторически забележителности на България. В програмата за развитие на туризма е заложено още изграждане на парк за отдих в местността Кедикчал. Природният парк, който се намира в с. Равен, представлява комплекс от вековни дъбове на възраст над 500 години. Там се намират и различни видове защитени птици, а в района на парка могат да се открият различни билки и редки красиви растения.

Община Момчилград работи и върху проект за изграждане на туристически информационен център. Идеята е центърът да насочва туристическите агенции и индивидуалните туристи към местните културно-исторически и природни забележителности. Съвместно с екологични организации и с МОСВ се обмисля идеята за обявяване на местността "Дамбалъ" за защитена територия. Всяка година в нощта срещу Гергьовден на 6 май хиляди християни и мюсюлмани изкачват митичния връх и търсят здраве и изцеление

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини